Életem egy képért.

Kjeragbolten az egyik legnépszerűbb fotós úticél: a közösségi médiában százszámra találjuk azokat a képeket, amelyek a lenyűgöző sziklán készültek. Norvégia egyik legismertebb látnivalója egy hasadékba ékelődött ősi szikla a Kjerag hegyen, Lysefjordban.

Lélegzetvisszafojtva nézzük, hogy a szédítő mélység fölött vidáman pózolnak az emberek, csupán egy kövön állva. Az óriási kőtömb két szikla közé ékelődik, alatta a feneketlen mélység tátong. A 984 méteres magasság hallatán nem nehéz elképzelni, hogy mi történne, ha valaki innen lezuhanna. A drámai háttér ellenére a Kjeragbolten viszonylag könnyen megközelíthető, nem szükséges hozzá speciális felszerelés sem.

A két szikla közé beszorult 5 m³-es kőtömb valójában egy beékelődött gleccserüledék. Noha a Kjeragbolten a valóságban valamivel szélesebb, mint amilyennek a képeken bizonyos szögből látszik, azért 1-2 rossz lépés, mozdulat így is végzetes lehet. Ezért is érdekes, hogy állítólag még soha senki nem zuhant le innen, legalábbis nincs nyoma a feljegyzésekben. Halálesetek azonban mégis beárnyékolják a szikla népszerűségét, mivel a helyet bázisugrásokhoz is használják, az ugrók között pedig eddig 11-en vesztették életüket.

Forrás: www.odditycentral.com