Lila szépség a magasban.

A Missouri Botanikuskert egyik üvegházában egy rendkívül ritka, kritikusan veszélyeztetett fa virágzásának örülnek. Még sosem figyelték meg azt, hogy ez a faj virágba borult volna, így érthető, hogy felcsillant a remény a növényfaj túlélésére.

A botanikusok most erről a lila virágról szeretnének pollent gyűjteni, hogy azokkal keresztbe porozzanak 30 csemetét, így megőrizve a genetikai változatosságot.

A Karomia gigas az ajakosvirágúak családjába tartozik, így többek közt, rokona a kakukkfűnek, rozmaringnak és az oregánónak is. Vadon Kelet-Közép Afrikában, Tanzániában nő, korábban Kenyában is előfordult.

A fa igen nagyra, akár 24 m magasra is nőhet. Az is lehet az oka annak, hogy a virágról még soha nem készült feljegyzés, hogy a fa kb. a törzse feléig nem ágazódik el, emiatt a természetben valószínűleg annyira magasan nőnek a virágok, hogy nem látni őket.

A kutatók azt feltételezik, hogy a növény önbeporzó. Most abban reménykednek, hogy a közeljövőben még több virágot figyelhetnek majd meg, ami segíti a munkájukat. Dugványok készítésével egyforma klónokat tudnak létrehozni, ez azonban nem járul hozzá a genetikai sokféleség megőrzéséhez, ami pedig a hosszútávú túlélésnek és a kórokozókkal szembeni rezisztenciának lenne a záloga.

A növény neveléséhez nehéz a talajt biztosítani, mert az eredeti élőhelyén olyan közege van, amely régi korall és termesz maradványokból áll. A fa nagyon fogékony a gombabetegségekre, fáját illegálisan is vágják. Mindezek következtében a Karomia gigas az egyik legveszélyeztetettebb fafaj a világon.

A növényt 1977-ben fedezték fel Kenyában, majd 1993-ban újra megtalálták Tanzániában, miután a kenyai állományok kihaltak. Nagyjából kéttucatnyi fa él most Tanzániában, korábban az óceán fenek húzódott ezeken a területeken.

A tanzániai állomány védelmet élvez, emellett pedig a botanikuskertben lévő példányok beporzása is reménykeltő. Ha sikerül elegendő magot termelni, akkor fagyasztóban fogják azokat tárolni a faj megmentése érdekében. A kutatók nagyon bizakodóak, még akkor is, ha tudják, hogy nem hibázhatnak a munka során.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Missouri Botanical Garden