Van titok?

Mi a boldogság? Olyan, mint a művészet: szubjektív fogalom, mindenki számára mást jelent. Az biztos, hogy mindnyájan vágyunk rá, szeretnénk tudni a titkot, megtalálni a kék madarat.

Aligha gondolnánk, hogy többet megtudhatunk a boldogságról egy múzeumban, pedig így van: 2020 nyarán Koppenhágában megnyílt a Boldogság Múzeuma.

A múzeum kiindulópontja a Boldogságkutató Intézet volt, ez az a kutatóközpont, ahol azt tanulmányozzák, hogy egyes népek miért boldogabbak, mint mások. Az eredmények a döntéshozókat, orvosokat informálják azzal a céllal, hogy a világ minden társadalmának boldogságát, elégedettségét fokozni tudják.

https://www.instagram.com/p/CCnqAOnn4-C/?utm_source=ig_embed

Meik Wiking vezető kutató szerint az intézetet a legtöbben egy varázslatos helynek képzelik, ahol tengernyi kiskutya vagy fagylalt várja őket. De ez persze nem így van: 8 munkatárs dolgozik az intézetben, akik egész nap a számítógép előtt ülnek és adatokat elemeznek.

https://www.instagram.com/p/CDyWITDHIIt/?utm_source=ig_embed

Miután az itt dolgozók már rengeteg olyan kérést kaptak az évek során, hogy mutassák meg ezt a varázslatos helyet, a csapat fontos lépésre határozta el magát és úgy döntöttek, hogy múzeumot nyitnak, ahol a látogatók is jobban megérthetik azt, hogy mi is teszi az embereket boldoggá.

Egy olyan helyet terveztek, ahol az emberek megtapasztalhatják a boldogságot különböző perspektívákból, ahol alkalmuk nyílik egy kicsit bölcsebbé válni a témában és megismerni néhány kérdést, amit a boldogságkutatók tesznek fel nap mint nap.

A múzeum végül a vírushelyzet miatt 2020. július 14-én nyitotta meg kapuit. Jelenleg egyszerre 50 látogató léphet be, hogy megismerje a boldogságot globális perspektívából, ami magában foglalja a történelmi áttekintést, azt, hogy miként változott a boldogság fogalma a különböző korokban, valamint azokat az utakat, amelyek során a különböző kultúrák megalkotják a saját boldogságfogalmukat.

Wiking, aki a ’Hygge (a dán életérzés, amely boldoggá tesz)’ című könyvet is jegyzi, biztosan tud egy-két dolgot a boldogságról. Érdemes lesz ezeket nekünk is megismerni alaposabban!

Forrás: www.goodnewsnetwork.org