A titok a kőben rejlik?

Buja vegetáció veszi körbe, számtalan tavacska és vízmedence tarkítja: a kínai falu igazi szúnyogparadicsomnak tűnik. Ding Wulingban azonban még mutatóban sem látnak a vérszívóból, nyáron sem. És ez így megy lassan már 100 esztendeje!

Tudjuk jól, hogy nyaranta vízparton lenni igazi kihívás: nem csak nappal, de éjjel is zümmögnek, csipkednek a kellemetlen szúnyogok. Hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen településen évtizedek óta nem láttak egyetlen példányt sem belőlük?

A Fucsien tartományban, a tengerszint felett 700 méterrel fekvő településen a rendkívül gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező hakka kisebbség él.

Különleges építészeti stílus jellemzi a kőből készült emeletes házaikat, de az utóbbi években mégsem emiatt váltak igazán híressé, hanem azért, mert a média felkapta, hogy az itt élők még soha életükben nem láttak szúnyogot.

A zöld természeti környezet ellenére a falu szúnyogmentes.

Nem világos, hogy a tudósok valaha is vizsgálták-e mélyrehatóan a különös jelenség okait, de az itt élők többsége úgy véli, hogy köze lehet a falu szélén található varangy alakú kőhöz, amit istenségként imádnak.

Egy másik népszerű elmélet szerint a helyiek szemétgyűjtési szokása az alap, az összegyűjtött hulladékot ugyanis a falu melletti domboldalban elássák, sokak szerint ez segít a szúnyogok távoltartásában.

2016-ban, amikor egy kínai napilap először számolt be a település rejtélyéről, a helyiek azt remélték, hogy a szakértők segítenek megfejteni a misztikumot. Erre azonban nem került sor, és talán ennek köszönhetően erősödtek fel azok a hangok, amelyek azt mondják, hogy nincs itt semmi rejtély, csupán egy turistacsalogató „legenda”.

Forrás: www.odditycentral.com