A pünkösdi ételeknek is van hagyománya.

Sokkal kevésbé ismertek az ide kapcsolódó étkezési szokások, mint más ünnepek, mint például a húsvét vagy a karácsony kapcsán, pedig akadnak bőven.

Összegyűjtöttük, mely alapanyagok felhasználásával vagy mely ételek elkészítésével lehetünk valamelyest hűek a hagyományokhoz.

Bárány

Nem csak húsvétkor, hanem pünkösd alkalmából is került az asztalra báránysült vagy birkapörkölt kiváltképp olyan vidékeken, amelyeken jellemző volt a juhtartás.

Liba

A köztudatban a Márton-nappal forrt egybe a libaevés hagyománya, mégis sok helyen pünkösd napján is az ünnepi menü része volt a libasült. Bizonyos vidékeken elmaradhatatlan kiegészítője az uborkasaláta volt.

Tojás

Kiváltképp rántotta formájában. A tojás, mint termékenységi szimbólum került az ünnepi ételek körébe és mágikus hatást tulajdonítottak neki.

Kalács

Édesen vagy bizonyos vidékeken sósan elkészítve (és akár tejföllel megkenve, borssal megszórva) szinte kötelező elem.

Marha és baromfi

Tulajdonképp a szokásos rántott csirke vagy marhapörkölt is lehet ünnepi. Persze a körettel vagy a tálalással kicsit feldobhatjuk, így nem pont ugyanolyan étel kerül az asztalra, mint például múlt vasárnap.

Bodza

Szörp vagy tea formájában fogyasztották és ezekhez nem csak a növény virágait, hanem olykor levelét is felhasználták.

A hagyományokhoz tartozó szokás egymás étellel való megajándékozása. A komatál általában azonos neműek közötti barátsághoz kötődik, míg a mátkatálat a legények vitték kedvesüknek.