A stroke nem vár, Ön se tegye!

Döbbenetes számok: a stroke (szélütés) a harmadik vezető halálok a világon, miközben az esetek 80%-a elkerülhető lenne. Ennek érdekében fontos, hogy minél többen megtanulják felismerni a jeleket, észrevegyék időben a tüneteket, és cselekedjenek, amennyiben stroke-gyanús esettel találkoznak.

Mikor hívjuk a 104-et?

Felépülés, maradandó szövődmények, szélsőséges esetben akár halál − ilyen kimenetelei lehetnek a szélütésnek. A gyors reagálás a legfontosabb annak érdekében, hogy a betegség következtében kialakuló maradványtünetek minél enyhébbek legyenek, vagy akár maradandó károsodás nélkül felépülhessen a beteg. Igaz, hogy a szélütés legtöbbször nem jár fájdalommal, de nagyon is indokolt sürgős beavatkozás, hiszen a 4-5 órán belül elkezdett kezelés életet menthet!

Nem szabad bagatellizálni a tüneteket, az alábbi jelenségek tapasztalásakor azonnal hívjunk mentőt!

  • Hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség (ernyedt kar, láb vagy bénulás az egyik testfélen)
  • Hirtelen kialakuló beszédértési vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség
  • Arcfél-aszimmetria, a szájzug elmaradása mosolygáskor
  • Hirtelen bekövetkező látászavar, kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés
  • Hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • A térérzékelés hirtelen elvesztése, memóriazavar

Stroke

Kik a legérintettebbek?

Sajnos a stroke nem válogat, senki sem érezheti magát biztonságban, és nem igaz az sem, hogy csak az idősebbeket érinti. Léteznek ugyanakkor olyan rizikófaktorok, amelyek akár ötszörösére is megnövelhetik kialakulásának kockázatát. Ilyen betegség a pitvarfibrilláció, amely ma már népbetegségnek számít. A pitvarfibrilláció nem életveszélyes betegség, de nem szabad figyelmen kívül hagyni: egészséges életmóddal és súlyosabb esetekben vérhígító készítmények alkalmazásával csökkenthető a pitvarfibrilláció miatt bekövetkező stroke kockázata.

A stroke további elterjedt társbetegségei a magas vérnyomás és a diabétesz. Az agyi érkatasztrófák közel felének a hátterében az elhanyagolt magas vérnyomás áll, de a koleszterinszint és a cukorbetegség is megnövelheti a stroke kialakulásának valószínűségét.

Ezen betegségeket enyhébb esetben szintén egyszerű életmódváltással – megfelelő étrend kialakításával, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzésével, rendszeres mozgással és egészségügyi szűrővizsgálatokkal, valamint a stresszhelyzetek kerülésével – vissza lehet szorítani. Előrehaladottabb betegség esetén azonban a megfelelő gyógyszerek is szükségesek lehetnek.

További hasznos, akár életmentő információkat találhatunk a szivvelastrokeellen.hu weboldalon.

Címfotó: Stroke – Ne késlekedj