Húsos, kalciumban gazdag levelek.

Vége a kel és a acai bogyó uralmának, éveken keresztül ugyanis ezeket a növényeket tartották a világ legegészségesebbjének. Az új uralkodó az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ) vizsgálatai szerint és így a világ legegészségesebb növényi eledele a vízitorma. A szakemberek tápanyagsűrűségi pontszámok alapján rangsoroltak, az egyes növényekben található ásványi anyagokat, vitaminokat figyelembe véve.

Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) a káposztafélék családjába tartozó évelő vízinövény. Nagyon elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul, hazánkban leginkább a Gerecsében, a Bakonyban, Zala megyében, a Kisalföldön, a Duna és a Dráva vidékén találkozhatunk vele. A csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal rendelkező növény kb. 30-50 cm magas, húsos, fényes, télen is zöld levelekkel és fehér virágokkal. A tiszta, hideg vizű források és patakok mentén növő, az állóvizeket kerülő, vadon élő vízitorma Magyarországon védett.

A termesztésének viszont magunk is nekikezdhetünk, magot már sok helyen kaphatunk, de magát a növényt is megtalálhatjuk bioboltokban, piacokon. Ha vízitormát tudunk valahol vásárolni, élénkzöld leveleket keressünk, amelyek nem fonnyadtak, hanem ropogósak. Tartsuk a hűtőben és pár nap alatt fogyasszuk el, addig őrzi meg optimálisan a frissességét.

Amennyiben szeretnénk saját vízitormát, nedves, vizes helyet kell találnunk számára, ami akár egy dézsa, vályú is lehet. Fontos, hogy a talaja mindig vizes legyen, napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.

Csípős, mustárhoz hasonlító, fűszeres íze van. Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és antioxidánsokban is gazdag. Tartalmaz A, E, K, D, C vitamint, és jódot, vasat is. Nem véletlen, hogy már az ókor óta ismerik gyógynövényként is: vértisztító hatásúnak tartották, fáradtság, levertség esetére is javasolták. Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, vízhajtó hatását is említik (a túlzott fogyasztás a húgyutakat irritálhatja).

A vízitorma tápláló, finom és rengeteg módon fogyasztható!

Érdemes beépíteni az étrendünkbe: tehetjük juice-ba, smoothie-ba, rántottához, levesekbe, de készülhet belőle pesto, tésztaszósz is. Finom kenyérfeltétként, párolva, a köreteket gazdagítva, salátában.

Forrás: longevity.technology