Kicsi és nem agresszív.

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot – olvashatjuk a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook oldalán. A szakemberek számítottak erre, az elmúlt napokban pedig Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat.

Két bizonyítópéldány az Országos Magyar Méhészeti Egyesület segítségével máris a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe került, és a faj hazai megjelenésének tudományos folyóiratban való publikálása is folyamatban van.

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül megérkezett. Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro) és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink.

Lakossági, közegészségügyi szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni. Sajnos azonban az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre, így szükségtelen félelem és félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak.

A félelemkeltés elkerülése érdekében fontos, hogy a vonatkozó híradásokban az ázsiai lódarazsat ne keverjék össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában! Sajnos már előre megjelentek olyan írások, amelyek pánikot igyekeztek kelteni, a fajok teljes összekeverésével.

Az évnek ebben a szakaszában rendszeresek a vélt észlelések itthon is; ezeken a szakértésre, meghatározásra átküldött fotókon minden esetben vagy az őshonos óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nősténye, vagy az őshonos lódarazsunk egy termetes királynője szerepel.

Forrás: www.facebook.com/mttmuzeum