Méregbánya.

Alighanem a létező legrosszabb településnév egy kanadai kisvárosnak jutott: az Asbestos (magyarul Azbeszt) nem hangzik túl megnyerően. Annyira nem, hogy azokat a helyi vállalkozásokat, akik a település nevét a kocsijukon viselték, egykoron nem engedték be az Egyesült Államok területére.

Az azbeszt egy szálas szerkezetű rétegszilikát, természetes ásvány, amelyet már ősidők óta bányásznak a világon. Az ásvány számos előnyös, kívánatos tulajdonsággal rendelkezik, például jó hangszigetelő, ellenáll a hőségnek, savnak, lúgnak, tűznek és az elektromos áramnak is. Kemény és olcsó. A 19. század közepétől nagyban folyt a kitermelése egész a 20. század végéig, amikor viszont kimutatták a rákkeltő mivoltát és a legtöbb országban betiltásra került a használata.

Az azbesztet először Québecben fedezték fel az 1870-es években, majd valamivel később a régió lett a világ legnagyobb azbeszttermelője. Megnyitott a Jeffrey bánya, a köré épülő település pedig a csodálatos szálas anyag után nevezte el magát. Az azbesztpor úgy borította a környéket, mintha havazott volna. A világ legnagyobb azbesztbányája virágzott, de a lakók közt egyre többen betegedtek meg egy rejtélyes kórban, vért köhögtek, légzési nehézségekkel küzdöttek és jó néhányan meg is haltak.

Un trou fait par l'homme / A Man Made Hole

Az első összefüggés a betegség és a halálos ásvány között az 1900-as évek elején körvonalazódott, amikor egy londoni kórházban egy fiatalember meghalt tüdőfibriózisban, miután 14 évet dolgozott egy azbeszt textilgyárban. Az elhunyt tüdejében azbesztnyomokat találtak. 20 évvel később egy hasonló ügy után a brit patológus William Edmund Cooke cselekvésre szólította fel a kormányt.

1932-ben lépett életbe az első ipari szabályozás de a fokozatosan bevezetett intézkedések ellenére egy fél évszázadba telt, mire betiltották az azbeszt használatát. Jeffrey bányája egészen 2011-ig működött.

Napjainkban egy óriási gödör, 2 km átmérőjű tájseb tátong a helyén, amely majdnem akkora, mint maga a település. A város új identitást próbál keresni, a lakók megszavazták, hogy új nevet is kapjon: most már Val-des-Sources (Források völgye) néven keressük.

DJI00538

A bányák bezárása óta más üzletek telepedtek meg a városban, például egy gourmet élelmiszereket gyártó cég kacsahúst feldolgozó üzeme. Az egykori Asbestos talán lassan új életre kel.

Forrás: www.amusingplanet.com