Ha engem látsz, sírj.

Amikor nagyon kevés a csapadék egy évben és szárazság sújt, az Elba folyóban több nagy kődarab is felszínre kerül. Az előbukkanó sziklák máskor a víz alatt fekszenek, így csak ilyenkor fedezhető fel, hogy néhány kő előrejelző üzenetet tartalmaz arról, hogy milyen nehéz idők várnak ránk.

Az észak-csehországi Decin városa a német határ mellett fekszik, az itt található sziklák az ún. éhínség kövek, amelyeket a vízszint jelzésére használtak a történelem folyamán.

Az extrém aszályos időszakban Európa középső részén legalább a középkortól kezdve ismertek voltak. A korábbi évszázadokban a szárazság mindig rossz termést jelzett előre, ami pedig éhínséget jelentett. Az folyók alacsonyabb vízszintje azt is jelentette, hogy a kereskedelem és a szállítás akadozott, nem jött elegendő élelmiszer utánpótlás, növekedtek az árak és rosszabbodtak az életkörülmények.

Az egyik sziklára írt figyelmeztető versike összefoglalja a lényeget: „Ha engem látsz, sírj!

Egy bizonyos éhínség szikla az egyik legrégebbi hidrológiai nevezetesség Európa középső részén, az első vésetek 1417-ből származnak. Az idők folyamán tucatnyi aszályt rögzített, a legutóbbit 1893-ban. Egy 90 éve épült gát miatt ma már egy év kb. 126 napján láthatóvá válik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UPSC IAS? (@tireless.study) által megosztott bejegyzés

Korábban létezett egy másik, hasonlóan alacsonyan fekvő szikla a Rajna medrében Laufenburg közelében, amelybe vízszintjeleket véstek. A helyiek által Laufenstein néven ismert követ 1908-ban vagy 1909-ben felrobbantották a közeli erőmű építésekor.

Forrás: www.amusingplanet.com