Pályázat és ünnep.

2020-ban már 10. alkalommal tartják meg a komposztálás napját, amelyhez programok, felhívások kapcsolódnak. A civil kezdeményezésként indult ünnepnap célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a komposztálás mint természetes hulladék-újrahasznosítási módszer jelentőségére.

Az idei évben meghirdetett felhívásban óvodákat, iskolákat, civil közösségeket, alkotókat ösztönöznek abból a célból, hogy október során valósítsanak meg helyben komposztáláshoz kapcsolódó programokat.

Idén a komposztálást a nemzetközi “Biodiverzitás szuper évéhez” kapcsolják, így irányítva a figyelmet a talajban nyüzsgő gazdag, sokszínű életre. A Komposztünnepre 2020. október 10. 24:00-ig lehet regisztrálni. Az ovisokat, iskolásokat témaötletekkel segítik. Magukat a tevékenységeket október folyamán bármikor meg lehet valósítani, akár egynapos, akár egyhetes, akár többhetes időszakban. A fényképes és szöveges beszámolókat pedig 2020. november 20-ig várják.

A jubileum alkalmából összeállítottak a korábbi évek programjaiból egy olyan jógyakorlat-gyűjteményt, mely a következő évekre is bőséges inspirációt nyújthat mindenkinek, aki szeretné a környezeti nevelést élménydús játékokkal színesíteni.

A gyűjtemény ingyenesen elérhető itt:

Szintén a program keretében készült el a Közösségi Komposzt Útmutató, melynek célja elsősorban azt bemutatni, hogy társasházak kertjében hogyan lehet, és hogyan érdemes belevágni a közösségi komposztálásba. A hangsúly a közösségen van, hiszen ebben az esetben a megfelelő komposztálási ismeretek mellett nagy szükség van az együttműködésre is. Az útmutatóban így arra vonatkozóan is kapnak tanácsokat az olvasók, hogyan lehet a közösséget bevonni és közösen működtetni a komposztpontot.

További információ a HUMUSZ szövetség honlapján.