Környezetvédelem felsőfokon.

A Soproni Egyetem környezetvédelemre és fenntarthatóságra törekvő szemlélete nem pusztán reklámfogás, nem véletlenül került fel az iskola a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert Green Metric rangsorba is. Kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” területén, köszönhetően a témához kapcsolódó nagyszámú kurzusnak és tudományos kutatásnak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezetének, a 17 hektáron elterülő botanikus kertnek, ami az intézmény saját parkja is egyben.

Az intézmény erdőmérnök képzése országos szinten is egyedülálló. Minden karon és szakon kiemelt figyelmet fordítanak a természetes anyagok népszerűsítésére, a zöld energiák, alternatívák használatára.

Magyarország „Zöld Egyeteme” maximálisan elkötelezett minden olyan kezdeményezés iránt, amely a gazdasági, társadalmi vagy természeti fenntarthatóságot szolgálja.

Az Agrárminisztérium 2019-ben indított Országfásítási Programjával összhangban pedig a Soproni Egyetem vállalja, hogy minden évben, az őszi félévre felvett valamennyi elsős hallgatója után egy új csemetét ültet. Nem kell hosszan magyarázni, hogy a fáknak kiemelt szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben, a levegő szennyezettségének csökkentésében. Örvendetes hát, hogy a faültetéssel az erdővel borított területek nagysága is növekszik hazánkban.

Évente ez több mint ezer fa ültetését jelentheti a Soproni Egyetem esetében, melyet a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. segítségével fog megvalósítani, elsődlegesen Sopronban és környékén.

Jelképesen a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok is saját fát fognak kapni az egyetem vagy Sopron város frekventált területén, melyet minden évben ünnepélyes keretek között ültetnek majd el az évfolyam, illetve a karok képviselőivel.

A szakemberek bíznak abban, hogy ez a lépés a diákoknak is kedves emléket jelent majd, évek múlva visszatérve a tanulmányaik színhelyére, örömmel elevenítik majd fel a fák árnyékában az itt töltött időt.

Forrás és kiemelt kép: uni-sopron.hu