Magaslati levegő.

Ezernyi tető között magasodó buddhista kolostor: a Seda (vagy Sertar) kolostor már látványnak is különleges. Kínában vagyunk, de ez a terület tibetiek által lakott, azonban nem része a Tibeti Autóm Területnek.

Tibet a kalandra vágyó turisták egyik kedvelt célpontja, noha a bejutáshoz különféle engedélyekre van szükség. Az ott látható csodák azonban megérik az erőfeszítést. A tibeti kultúra megismeréséhez nem kell feltétlenül Tibetbe menjünk, a Larung Gar-t, a világ legnagyobb buddhista intézményét Szecsuán tartományban keressük.

Az 1980-ban alapított intézmény a kezdetekben csupán 32 követőt számlált. Az iskola a tibeti buddhizmus minden szektája előtt nyitott, miközben maga a vörös szektához (Nyingma) csatlakozik.  4000 méteres tengerszint feletti magasságban található akadémia hivatalos neve Seda Larung Wuming Tibet Buddhista Kolostor (a seda arany lovat jelent).

A tanulmányokat 6 év alatt lehet befejezni, de magasabb szinten akár 13 évet is tölthet itt egy tanuló. Az intézmény most 40 ezer szerzetes, apáca, hallgató és zarándok részére jelent otthont. A lakók Kína egész területéről és azon túlról is érkeznek, a hely a buddhisták számára  óriási spirituális jelentőséggel bír. A központi imádkozásra használt épületeket többtízezer vörös tetős, apró házikó veszi körbe.

Ebben a kopár, távoli völgyben a helyiek amdo tibeti nyelvet beszélnek. A szerzetek és az apácák szigorúan elkülönítve élnek itt, noha mindketten vörös ruhát viselnek, a fejük borotvált. A férfiak és nők területét falak választják el, mindkét rész saját imádkozó és tanuló helyiségekkel, étteremmel, boltokkal, szállásokkal rendelkezik. Az egyetlen közös területet  az apátság előtt találjuk.

A kolostor nincs nyitva a nyugati utazók számára. Az előadások mandarin és tibeti kínai nyelven folynak.

Forrás: www.thetravel.com