Legyen igazi étel a húsvéti asztalon.

Húsvétkor a családok többségében sonka is kerül az asztalra, természetes, hogy szeretnénk valódi sonkát választani a hentesnél vagy a boltban. Azonban nem olyan egyszerű fogyasztóként eligazodni, annyi féle-fajta hús van már a polcokon, és sajnos egy részük hamisított.

Mit jelent, ha hamis a sonka?

Hamisított áruról beszélünk, ha valaminek a só vagy víztartalma nagyobb, mint az előírt.

Ez persze származhat akár figyelmetlenségből is. Ám, amikor valamelyik összetevőt emberi fogyasztásra ártalmas anyaggal pótolnak, az már más kategóriába kerül.

Hamisítás, ha ismeretlen eredetű húst forgalmaznak, vagy átcímkézik a lejárati időt. A sonka esetében az is hamisítás, ha nem combból készült, és ezt nem tüntetik föl.

Szerencsére Magyarországon, a rendkívül szigorú vizsgálatok miatt a címke megbízható információval szolgál. Ha elolvassuk, gondosan tanulmányozzuk, akkor mi is ellenőrizhetjük, hogy mit veszünk.

Milyen a valódi sonka?

Az igazi sonka a sertés combjából készül, sóban pácolják, keményfával füstölik. Semmilyen enzimnek nincs benne helye. Ha túl sok benne a víz, a zsír, az összetevők között szóját találunk, a hústartalom 80 százalék alatt van, akkor már gyenge húskészítményről beszélünk. Ahogyan a mondás is tartja, olcsó húsnak híg a leve, azaz ha túl keveset kérnek érte, mindenképpen gyanakodjunk. A sonka érlelése a hagyományos módon sokáig tart, amiatt a gyors érleléssel készült termék olcsóbb. Ilyenkor adalékanyagok, ízfokozók is belekerülnek.

Trükkök az olcsóbb, tetszetősebb áruért

A szupermarketek polcain összepréselt húsdarabokat adnak el egy darabból származó füstölt sonkaként. Ezekben jól láthatók az illesztések! Egy termékben legalább 3 állatból származik a hús, ezt a színeltérés is mutatja. Az illesztések között megfigyelhetőek az adalékanyagok. Az összevágott húsdarabokat egy enzim hozzáadásával ragasztják össze. Ez az enzim először elviselhetetlenül vegyszer szagú, az eljárás befejezésekor ez a szag semlegessé válik,

A sonka színét, a szép rózsaszín hús látványát oxigén bepumpálásával is el lehet érni. A védőgázas csomagoláson belül a hús közben belül már szürke, rágós, avas is lehet. Víz hozzáadásával is manipulálják a sonka súlyát.

Hagyományos módon keményfával füstölik a sonkát. A „füstoldattal füstölt” jelzés mögött folyékony füsttel bepermetezés áll. A „füst ízesítés” azt jelenti, hogy füst-aromát juttatnak a termékbe. Ezek már kimerítik a hamisítás fogalmát.

Miről ismerjük fel a valódi parasztsonkát?

Külsőre az egyenletesen szőrtelenített, bőrös sonka esetén a szalonnaréteg nem lehet 2 cm-nél vastagabb, nem lehet véraláfutásos a termék, nyomásra ne engedjen levet, nem lehet beszáradt és túl kemény sem. A nyers sonka világos sárgásbarna színű, a hőkezelt sonkák a termékre jellemző színűek, füstös illatúak és ízűek.

Forrás: elelmiszer.hu