Alkohollal teli pincék.

Kanada partjaitól kb. 25 km-re egy darabka Franciaországot találunk. Noha az anyaország 4000 km-re fekszik, a szigetcsoport még mindig francia kézben van.

A St. Pierre és Miquelon szigeteket először az európaiak fedezték fel 1520-ban és 1536-ban francia gyarmattá váltak. A mai napig azok, mintegy utolsó bástyaként.

A szigetvilág 8 szigetből áll, összesen 242 km²-nyi területen fekszik. Mindössze két földdarab lakható: St. Pierre és Miquelon. A többi szigetecske kopár, sziklás vidék, meredek partfallal, tőzegmohával. Az itt élő 6000 lakos 90%-a St. Pierre szigetén él, ami kis mérete ellenére jó kikötővel és repülőtérrel rendelkezik.

Hagyományosan a szigetlakók halászattal és az Új-Fundland partjainál működő halászflották kiszolgálásával foglalkoztak. Azonban a 1920-as évek elején az amerikai alkoholtilalom új gazdasági lehetőséget csillantott meg előttük.

St Pierre et Miquelon 2009

St. Pierre és Miquelon francia gyarmatként mentesültek a tilalom alól és az észak-amerikai szeszcsempészek fő lerakataivá váltak. Ez az új tevékenység annyira jövedelmezőnek bizonyult, hogy a szigetlakók a halászatot is feladták. A halászati üzemek bezártak, raktárakká alakultak, sőt a csempészek még a lakóknak is fizettek, hogy a pincéikben készleteket halmozzanak fel.

2013_05_05_cdg-sfo_111

A fénykorban még Al Capone is időt töltött a szigeten.

A paradicsomi helyzet 1933-ban véget ért a tilalom feloldásával és a szigetlakók is visszatértek a halászathoz.

St Pierre et Miquelon 2009

1972-ben vita robbant ki Kanada és Franciaország között a tengeri határok miatt. 1992-ben a nézeteltéréseket egy választott bíróság zárta le. Létrehoztak egy kizárólagos gazdasági zónát a szigetek körül, amelyet Franciaországnak ítéltek. A zónának szokatlan kulcslyuk alakja van, egy 20 km széles és 348 km hosszú folyosó, amely a szigetektől délre fut. A folyosó elvileg Franciaországnak biztosít átjárást a nemzetközi vizekről anélkül, hogy a kanadai területeken át kellene haladnia. Azonban a határokat nem megfelelően húzták, Kanada területe benyúlt a francia részre, elvágva ezzel az átjárást.

St Pierre et Miquelon 2009

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.