Légkondi nélkül is hűvösen.

Forró napokat élünk, és nem mindenki tölti víz partján az időt. Többségünknek rövidebb-hosszabb utakat is meg kell tennie a városban munkába menet-jövet, netán járműre várnia, árnyék nélküli megállókban.

Azon kívül, hogy izzadunk és szenvedünk a kánikulában, még túl is hevülhetünk, elájulhatunk, napszúrást kaphatunk, vagy kiszáradhatunk, ha nem figyelünk oda magunkra!

Néhány trükkel egy kicsit kellemesebbé teheted a forró napokat is:

1. Válassz megfelelő anyagokat!

A nagy forróságban a világos, könnyű anyagból készült ruha a nyerő. Válassz laza pamutanyagot, testmozgáshoz pedig lélegző anyagot, amelyik felszívja az izzadságot, nedvességet.

2. Keresd az árnyékot!

Az árnyékban sokszor 10-15 fokkal is hűvösebbnek érezzük a hőmérsékletet. Ha teheted, gyakran húzódj egy fa vagy napellenző alá.

3. Igyál gyakran és válaszd a megfelelő poharat!

Gyakran fogyasztott, hideg italokkal is lehűtheted magad, ráadásul hidratált maradsz a forróságban is. Ha duplafalú, rozsdamentes acélból készült bögrét választasz, akkor menetközben sem kell nélkülöznöd a hideg italt.

4. Vigyél magaddal fejfedőt!

A sapka, a kalap hordozható árnyékot jelent! Válassz nagy karimájút, vagy ellenzőset!

5. Gyerünk a vízbe!

Természetesen a legjobb a tóban vagy a medencében csobbanni, de nem ez az egyetlen módszer, amikor kihasználhatjuk a víz hűsítő hatását. Ha magadnál tartasz egy vízzel teli szórófejes flakont, akkor többször is lepermetezheted csuklódat vagy az arcodat.

6. Használj hűsítő törölközőket, kendőket!

Léteznek hűsítő kendők, csuklópántok, sálak, törölközők, amelyek hosszú ideig megtartják a hűs érzést, miután vízbe merítettük őket.

7. Vedd könnyedén!

Ne erőltesd meg magad, ne most akard megdönteni a futórekordodat – teljesen felesleges túlfeszíteni a húrt.  Az egészséged sokkal fontosabb, a legforróbb napokon igyekezz többet pihenni!

8. Iktass be jeges szüneteket!

Jégkrém, fagyi, smoothie – a melegben jól jönnek! Lejjebb viszik a tested hőmérsékletét, kellemesen felfrissítenek (és még finomak is).

9. Vigyél magaddal esernyőt!

Természetesen napernyőnek –ez is egy remek módszer az árnyékolásra.

Curly girl at the sea. Young woman with an umbrella on the beach

Forrás: www.care2.com