Akár magad is elkészítheted!
Bor nem csak szőlőből vagy gyümölcsökből készülhet. Erre a célra tökéletesen alkalmas a paradicsom is.
Amire szükség lesz:
- 2,5 kg paradicsom
- 1 kg cukor
- 2 citrom leve
- 1/2 teáskanál pektináz enzim (pektinbontó enzim)
- 1 db zúzott Campden tabletta (metabiszulfit, borkén)
- borélesztő
- 4 liter víz
- nagyobb edény
- zárható üvegek vagy demizson
Így készül:
A paradicsomról a zöld részeket (szárak, levelek) eltávolítjuk. Alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk.
A paradicsomkockákat az edénybe öntjük, majd hozzájuk adjuk a cukrot, a citromot, a pektinázt, a borként és a vizet. Alaposan megkeverjük, lefedjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap adjuk a “musthoz” az élesztőt és keverjük át gondosan. Fedjük le és az edényt 5 napig tároljuk nagyjából 16 fokos hőmérsékleten. (Alacsonyabb semmiképp se legyen!). Az 5 nap során naponta kétszer keverjük át a paradicsomot.
Az 5 nap leteltével a folyadékot leszűrjük és üvegbe vagy demizsonba töltjük.
https://www.instagram.com/p/BNaTYlKjQdM/?tagged=tomatowine
4 héttel később ismét átszűrjük, majd a következő egy év során ezt legalább 3 alkalommal megismételjük.
Amikor a bor teljesen tisztává válik, üvegekbe töltjük. Fogyasztás előtt még 2 hónapig állni hagyjuk.
https://www.instagram.com/p/BRjJddogpBC/?tagged=tomatowine
Nem lesz egy gyors menet, de megéri!
Forrás: www.leaf.tv