Lessük el tőlük a módszert!

Nagyszerű hírek érkeztek egy svájci felmérésről: van remény, hogy nem mindenhol került át a szülők kezéből a gyerekek irányítása a digitális eszközökhöz, és van, ahol még friss levegőn is játszanak a csemeték a képernyők előtt ülés helyett.

Úgy tűnik, a svájci szülők valamit jól csinálnak.

Egy nemrégiben készült – a digitális médiafogyasztási szokásokat vizsgáló – felmérés szerint a svájci gyerekek a brit gyerekekhez viszonyítva feleannyi időt töltenek TV nézéssel és videojátékokkal. A jelek szerint az alpesi országban élő családoknak jobban sikerül az egyensúlyt megtalálniuk a valódi kapcsolatok és a technológiai vívmányok között, és az itt élő gyerekek még nem mutatnak függőséget a kütyük iránt.

A MIKE néven futó tanulmány (Medien, Interaktion, Kinder, Eltern, azaz Média, Interakció, Gyerek, Szülő) több mint 1000 gyerek szokásait vizsgálta (6-13 éves korig), és 641 szülőt is kifaggattak Svájcban. Az eredmények alapján a svájci gyerekek 90%-a kültéren és beltéren is játszik legalább hetente egyszer, 84%-uk sportol és 80%-uk találkozik a barátaival.

Fotó: CC BY 2.0 Vasile Cotovanu

A legnépszerűbb média-alapú tevékenység a TV nézés és a zenehallgatás, és érdekes módon az internetezés és a mobilozás a lista aljára került. Ennek az eredménynek egy része nyilvánvalóan a korcsoportnak tudható be. Amikor a gyerekek elérik a középiskolás kort, sokkal többet birtokolják és használják már az okostelefont, mint előtte. Természetesen ezért a 14 év felettiek jóval többet lógnak az interneten is. A tanulmány egyébként arra is rávilágított, hogy csak a gyerekek fele birtokol mobilt saját akaratából.

Érdekesség, hogy azok a gyerekek, akik bevándorlóként érkeztek családjukkal Svájcba, sokkal többet használták a telefonjukat. Elképzelhető, hogy ez annak köszönhető, hogy szüleik több időt dolgoznak, este később érnek haza, mint a Svájcban születettek, és így gyakrabban telefonálnak otthon lévő gyerekeikkel. Ezenfelül ezek a gyerekek a távol élő családjukkal, rokonságukkal is mobilon keresztül tartják a kapcsolatot.

A svájci szülők elmondása szerint a gyerekek átlagosan 5,5 órát tévéztek egy héten, az Egyesült Királyságban ez több, mint a duplája: 13,5 óra.  A videojátékok Svájcban 3, Angliában 7 órát vesznek el hetente az iskolások életéből.

Ezekre az eredményekre minden szülőnek oda kellene figyelnie, különösen azokban az országokban, ahol a szakértők már régóta aggódnak a gyerekek túlzott médiafogyasztása miatt (pl. Észak-Amerika).

Hiszen az, ahogyan mi, a szülők használjuk a kütyüket, építjük be azokat a mindennapjainkba hat hosszútávon a gyerekeinkre, és minél idősebbek, annál inkább a mi családi szokásainkat fogják átvenni.

Nekünk kell abban élen járni, hogy nem csak a digitális világban létezünk, de a valódiban is – barátokkal találkozunk, kertészkedünk, sétálunk, olvasunk.

Forrás: www.treehugger.com