Egy szürke rendszámtábla fogja megoldani a problémát.

Sokan szeretnek kerékpározni, egyre többen teszik fel a bicajt az autóra, hogy távolabbi kerékpárúton, erdőben vagy kis forgalmú utakon hódolhassanak a szenvedélyüknek.

A kerékpárokat tetőcsomagtartóra feltenni sokszor macerás: nagyobb lesz az autónk légellenállása, üzemanyag fogyasztása, és van, aki egyszerűen idegenkedik ettől a megoldástól. A kocsi hátuljára feltett bicikliknél nincs ilyen gond, és kényelmesebb is a pakolás, azonban az magyar jogszabály kimondja, hogy nem szabad a hátsó rendszámtáblát eltakarni. Ez pedig nagyban megnehezítette a hátsó kerékpárszállítók használatát, ugyanis korábban arra sem volt lehetőség, hogy a hátsó rendszámtáblát leszerelve azt kerékpárszállítón kívül helyezzük el.

Fotó: vezess.hu

Körülbelül két éve történt egy jogszabály módosítás, ami megengedte a hátsó rendszám átszerelését, amennyiben a kerékpártartónkon külön lámpasorral egybeépített rendszámtartó van, de az átszerelgetés körülményes és macerás volt, így nem sokat könnyített a helyzeten.

A holkerekparozzak.hu oldal szerint viszont áprilistól külön rendszámtáblát kell igényelni annak, aki az autó hátuljára szerelhető kerékpárszállítón kívánja szállítani a biciklijét. Ez egy szürke rendszámtábla lesz, ami megegyezik az autó rendszámával. A régi és új típusú (magyar és európai zászlós) rendszámtáblával rendelkező gépkocsihoz is ki lehet majd adni, de maga a szürke rendszám uniós lesz. A nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben is jelölésre kerül, viszont ha véletlenül eltűnik, akkor korlátozás nélkül lehet újat gyártatni belőle.

A szürke rendszámot az Okmányirodákban és Kormányablakokban lehet igényelni. Az elkészülte után veszik nyilvántartásba és jegyzik be a forgalmi engedélybe. A kiadásért 5500 forintot kell fizetni.

Forrás: holkerekparozzak.hu