Több öröm.

Egyre többen vélik úgy, hogy a manikűrözött, fazonra nyírt kertek ideje lejárt. Szép a tökéletes pázsit, a díszkavics, a vonalzóval megrajzolt ágyás, azonban még szebb az élőlényekkel, madárcsicsergéssel, sünökkel, vadabb sarkokkal tarkított kert.

Nincs szükség arra, hogy rengeteg energia és munka árán egy olyan kertet tartsunk fenn, amit elkerülnek az állatok, ahol örökös harcban állunk a gazokkal, kártevőkkel, kórokozókkal, egyre durvább kemikáliákat bevetve, ahol pihenésre nem, csak a munkára jut idő.

Itt az ideje annak, hogy a természetesség, fajgazdagság, egyensúlyban lévő ökoszisztéma kerüljön előtérbe. Mindez nem azt jelenti, hogy nem kertészkedünk, csak azt, hogy másképp.

Hogyan fogjunk hozzá?

1. Nézzük meg, hogy a szomszédoknál mi terem

Nem érdemes extra erőfeszítések árán olyan növényeket ültetni, amelyek nem tolerálják a klimatikus vagy talajadottságokat. Ami a környékünkön több helyen virít, terjed, az biztos, hogy nálunk is jól fogja érezni magát. Ez nekünk is könnyebbség, hiszen ezek a növények kevés ápolással is beérik és a beporzók, rovarok, madarak is örülni fognak neki. Kerüljük az invazív fajok telepítését!

2. Mondjunk le a tökéletes pázsitról

A meseszép gyep rengeteg munka eredménye. Hihetetlen mennyiségű vizet fogyaszt, és rendszeresen igényel kemikáliát is, ha teljesen gyommentesen akarjuk tartani. Miért is ne lehetne virágos rétünk vagy lóherével dúsított füvünk?

3. Termesszük olyan növényeket, amiket meg tudunk enni mi vagy az állatok

Burjánzó szamóca, finom bodza, csipegetni való napraforgó: a növények nem csak díszíthetnek, de táplálékot is adhatnak akár nekünk, akár a kertünk lakóinak.

4. Tartózkodjunk a mérgező növényvédő szerek használatától

Ideális esetben egy kert harmonikus ökoszisztéma, ahol minden egyensúlyban van. Valójában persze nem így van, megjelennek kártevők, kórokozók, amiket azonban lehetőség szerint biológiai módszerekkel próbáljunk visszaszorítani, ha muszáj.

5. Használjunk természetes gyomirtókat

Senki sem szeretné, ha az ültetett virágok helyett, vagy a pázsit közepén csak a gazok terjengenének, azonban nem kell, hogy eltávolításukhoz durva kemikáliákhoz nyúljunk. A kézi gyomlálás mozgásnak sem utolsó!

6. Adjunk helyet egy tavacskának

Jó ötlet egy kis csobogót vagy tavacskát készíteni a kertben. Így alkalmunk nyílhat szitakötőket, békákat, halakat is megfigyelni a környezetünkben. Ha erre nincs lehetőségünk, tegyünk ki madáritatót, aminek nagyon örülnek a szárnyas vendégek nyáron.

7. Készítsünk sövénykerítést

Mennyivel szebben mutat egy rideg kerítésnél a vadsövény! Emellett természetes élő-, fészkelő- és búvóhelyet is nyújt az állatoknak. Számos sövénynövényből választhatunk: szúrósat, dúsabbat, kisebbet, nagyobbat, örökzöldet, lombhullatót.

8. Fejezzük be a gereblyézést

Ahogy lehullanak a levelek, nekiállunk gereblyézni. Pedig a természetben is eltűnik a sok avar, ezért egyre többen szavaznak arra, hogy a leveleknek a földön kell maradniuk. Természetes mulcsréteget hoznak így létre, tápanyaggal látják el a talajt, élőhelyet nyújtanak a rovaroknak, más szervezeteknek.

Forrás: www.treehugger.com