Meglepetés.

Közel 10 éve találták meg először Telki határában, azóta pedig két kisebb állományára bukkantak Gödöllő mellett is. Hazánk egyik legkisebb orchideája, a trencséni nőszőfű (Epipactis pseudopurpurata) nevét szakmai szavazáson kapta, az elnevezés felvidéki lelőhelyére és elterjedésére utal.

Mivel a hajdani Trencsén vármegye az Északnyugati-Kárpátok területén húzódik, így meglepetés volt az attól távoli, budai megjelenése.

A kistermetű orchidea július végén–augusztus elején virágzik a völgytalpi gyertyános-tölgyesekben. Csapadékosabb, hűvösebb időjárás esetén a virágzás eltolódhat augusztus közepéig is. Száraz, meleg, aszályos időszakban a növény „besül”: virágai beszáradnak, lepotyognak, ilyenkor már szinte felismerhetetlenné válnak. A trencséni nőszőfű virágai az önbeporzáshoz módosultak, a rovarbeporzású fajokéhoz képest egyszerűbbek, kevésbé feltűnőek.

Fotó: www.dunaipoly.hu

A kutatók kérik, hogy ha rálelünk, készítsünk képet olyan telefonnal vagy fényképezőgéppel, amely 5 cm távolságon belül is képes fókuszálni. A felfedezésről értesítsük az Igazgatóságot!

Kapcsolat:

Duna-Ipoly Nemzeti Park

1121 Budapest, Költő u. 21.
+36 1/391 4610
+36 1/200 1168
dinpi@dinpi.hu