Lenyűgöző felvétel a Nílus-völgyéből.
A datolyapálmák kizárólag száraz és meleg körülmények között élnek, ott, ahol némi víz is található. Ezért például az oázisok ideális körülményeket biztosítanak számukra. Minden évben nagyjából 7 millió tonna datolya terem a világban. A közel-kelet és Észak-Afrika ültetvényeiről többnyire a helyi piacokra kerül a gyümölcs, mindössze a termés 5%-a jut exportra. Egyiptom, a világ legnagyobb datolyatermesztő országa évente 1,3 millió tonna datolyát termel. A helyi fogyasztás ott fejenként kb. 15 kg/év, és a hagyományos tartósítás terjedt el leginkább.
A sárga vagy piros datolyák fajtától függően kerülnek szüretelésre, majd válogatásra. Barna színüket a napon való szárítás során fokozatosan nyerik el. A széltől és a nedvességtől vályogból és ágakból készült alacsony falakkal óvják őket. A megszárított datolyát pálmalevelekből font kosarakba teszik. Noha a datolyák legtöbbjét feldolgozás nélkül fogyasztják, szirup, liszt, ecet, cukor, alkohol és édességek alapanyagaként is kiváló lehet! Nem ritkán ezzel a gyümölccsel etetik a dromedárokat, lovakat, szamarakat is!
Fotó: Yann Arthus-Bertrand