Az álomvilágba illő helyek valóban léteznek.

Egy kert lehet praktikus, tele zöldségekkel és dísznövényekkel, pihenésre alkalmas pázsittal, vagy lehet misztikus: burjánzó, vad, történeteket rejtő. Az alábbi kertek az utóbbiak közé tartoznak, elképesztő megoldásokkal, különleges színvilággal, a történelem nyomaival, meseszerű elemekkel, utánozhatatlan hangulattal.

Tarnim Varázskert

A Tarnim Varázskert egy szoborpark a népszerű thaiföldi szigeten, Koh Samui-n. A rohanó patakocskák és vízesések köré rendezett alkotások között van angyalt formázó, Buddha szobor, állatszobrok serege.

Claude Monet háza és kertje

A nagy festő a Franciaországban, Giverny-ben található birtokon élt 1883 és 1926 között. A kertet felkereső látogatók a híres festmények egyes részleteire is ráismerhetnek sétájuk közben.  A legismertebb részlet talán az a hely, ahol az apró tó felett japán stílusú híd vezet át, a vízben tündérrózsák nőnek.

Mesekert, Németország

A németországi Ludwigsburg nem csak szépséges barokk épületeiről ismert, de a kastélyokat körülölelő kertek is megérnek egy misét. A különleges Mesekertben több, mint 30 mese elevenedik meg, a Békakirálytól kezdve Jancsi és Juliskáig.

Fotó: Immanuel Giel/Wikimedia Commons

Château du Rivau kertje

A franciaországi Château du Rivau leginkább mesebeli kertjeiről és lenyűgöző építészetéről ismert. Ez a kastély volt Európa első díszes kastélya, ezért építésekor az esztétikai szempontok kerültek előtérbe. A birtok 12 kertet foglal magába, mindegyiket egy legenda vagy mese inspirálta. Egyedülálló rózsa gyűjtemény várja a virágok szerelmeseit a romantikus környezetben.

Majorelle Kert

Marokkóban, Marrakesh izgalmas városában találjuk Jacques Majorelle kertjét, aki az 1920-as, 1930-as években hozta létre a különleges mesevilágot. A külföldi művész birtokán a víz mellett a kékre festett falak és egzotikus növények játsszák a főszerepet. Ebben a kertben szórták el Yves Saint Laurent hamvait is, ami tovább növelte a hely  ismertségét. Szökőkutak, patakocskák, buja növényzet, énekesmadarak és az art deco – mór stílus keveredése jellemző a kertre. A birtokon található a berber kultúra múzeuma is.

Kenroku-en Kert

A Kanazawa-ban található kert Japán 3 legszebbnek tartott kertjének egyike. A közönség előtt a 19. század késői évtizedeiben nyitotta meg kapuit. Hihetetlen patak és tavacskarendszere van, amelyeket a közeli folyók táplálnak. Itt található Japán első szökőkútja is, ami ma a kert egyik ékköve.

Fotó: bryan…/flickr

Forestiere földalatti kertek

A Kaliforniában található kert nem mindennapi látványosságot ígér. Földalatti kamrák, átjárók és belső udvarok színesítik a helyet, amit Baldassare Forestiere, szicíliai bevándorló alkotott. Ő gazdálkodni szeretett volna, de a megvásárolt föld alkalmatlannak bizonyult a művelésre, így 4 évtizedet töltött azzal, hogy földalatti járatokat vájt, átjárókat, kamrákat, udvarokat épített.  Az így keletkezett gödrökben a fagy ellen is meg tudta védeni az egzotikus gyümölcsfákat, növényeket.

Fotó: Caroll M. Highsmidth/Library of Cogress/Wikimedia Commons

Sacro Bosco

A Bomarzo-ban, Olaszországban található kert eredete az 1500-as évekre nyúlik vissza. Hasonlóan más reneszánsz kertekhez, a Sacro Bosco (Szentelt Fa) a maga természetességében növő vegetációjával, nem mértani alakzatba rendezett növényeivel, óriási szobraival hódít.  Vicino Orsinit, a park alkotóját egy utópisztikus világ inspirálta, amit Árkádiaként ismerünk.

Chihuly Kert és Üvegmúzeum

Az Amerikai Egyesült Államokban, Seattle-ben található kert egy szórakoztató és kulturális központ része. Nem csak növényeket találunk itt, hanem Dale Chihuly-nak, a világ egyik leghíresebb üvegfúvó művészének alkotásait is. A színes, absztrakt üvegszobrok sajátos hangulatot varázsolnak a területre.

Forrás: www.mnn.com