Íme, a top 10.

Alighanem az emberi test legrejtélyesebb része az agy. Miért van az, hogy valaki szuperintelligens, mitől más az ő feje? Van, aki szerint az őrültet csak egy hajszál választja el a zsenitől. Akárhogy is, a zseniket mindenki csodálja. Mi pedig összegyűjtöttük a most élő vélhetően legintelligensebb top 10-et!

1. Garry Kaszparov

Garry Kaszparov IQ-ja állítólag 190-es. Az örmény-zsidó származású sakkozó, oroszországi sakk nagymester 22 éves korában vált minden idők legfiatalabb világbajnokává Anatolij Karpov legyőzésével. Akkor is lenyűgözte a világot, amikor egy sakkgép ellen döntetlent játszott 2003-ban – a gép mintegy 3 millió pozíciót tud másodpercenként számításba venni.

2. Philip Emeagwali

Emeagwali ugyancsak 190-es IQ-val rendelkezik. A nigériai születésű mérnök, matematikus, komputertudós és geológus az olajmezők felkutatására használt számítógépes munkáiról vált elsősorban ismertté.

3. Marilyn vos Savant

Marilyn IQ hányadosa hitelesített: 190-et mértek. Állítólag 5 egymást követő évben az ő IQ-ja volt a legmagasabb a világon. Egyes teszteken még a 228-as értéket is elérte. Népszerű rovata van egy magazinban, ahol az olvasók által felvetett logikai problémákra keres megoldásokat, válaszokat.

4. Mislav Predavec

Mislav Predavec IQ értékét 192-re teszik. A horvát matematika professzor alapítója és elnöke is egyben világ legintelligensebb embereit gyűjtő elit szerveződésnek. Ugyanakkor egy kereskedelmi cég tulajdonosa és ügyvezetője is.

5. Rick Rosner

Rick Rosner lenyűgöző, 192-es IQ-ja ellenére, teljesen átlagos ember benyomását kelti. Vadnak és nyersnek is tűnhet a viselkedése, ugyanis évekig dolgozott kidobó emberként egy bárban. Később új területekre evezett: televíziós producerként és forgatókönyvíróként dolgozik.

6. Christopher Langan

Christopher Michael Langan IQ értéke a mérések szerint 195. Az amerikai Langan autodidakta, a becslések szerint 195-210 között mozoghat az IQ hányadosa (a hitelesített érték 195).  Amerika legokosabb emberének tartják, sőt, sokszor az egész világ legokosabb embereként emlegetik. Már 6 hónapos korában beszélni kezdett, és 3 évesen megtanult magától olvasni.

7. Dr. Evangelos Katsioulis

Evangelos Katsioulis szédítő IQ-val rendelkezik, 198 a hányadosa. Dr. Evangelos Katsioulis görög orvos és pszichiáter. Fokozatot szerzett filozófiából, orvosi kutatástechnológiából és pszichofarmakológiából is.  Ráadásul remek festő és úszó is egyben.

Fotó: Mikecafe/Wikimedia Commons

8. Kim Ung-Yong

Kim Ung-Yong koreai építészmérnök IQ hányadosa 210. 6 hónaposan már beszélt, megértette a koreai és más nyelveket is. 3 éves korában már számos nyelven olvasott, a koreai mellett japánul, németül és angolul, ugyanakkor képes volt összetett számolási feladatokat is megoldani.

9. Christopher Hirata

225: ez a szám Christopher Hirata IQ hányadosát jelzi, aki gyerekkorától kezdve zseninek számít. 13 éves korában már fizikai olimpián nyert aranyérmet, 16 évesen már a NASA-val dolgozott. 22 éves korában védte meg a doktori értekezését a Princeton Egyetemen. Jelenleg asztrofizikát tanít Kaliforniában.

10. Terence Tao

Terence Tao 230-as IQ-jával alighanem a ma élő legintelligensebb ember. Ausztráliában született, de kínai-amerikai származású matematikus. Csupa extra dologgal foglalkozik: additív kombinatorikával, analitikus számelmélettel, véletlen mátrix elmélettel, differenciálegyenletekkel. 24 évesen már minden idők legfiatalabb professzoraként tanított a Kaliforniai Egyetemen.

Terence Tao – UCLA Math Department – 090629
for University Communications

Forrás: www.wonderslist.com