Aktív szénből is megárt a sok.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszer-biztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.

Ezek napjainkban egyre divatosabbak (már külön fesztivált is rendeztek számukra), különösen a fekete fagyi, limonádé, macaron, pizza, hamburger rendelkezik egyre bővülő rajongótáborral.

Fotó: neatnneatt/Instagram

A fekete élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító színt, amelytől egyesek idegenkednek, mások viszont épp ellenkezőleg: hatalmas kedvvel vetik rá magukat.

https://www.instagram.com/p/BpVyoz0Hjv0/?tagged=blackhamburger

A gyártók persze igyekeznek még inkább kedvet csinálni a portékához, aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak (pl. fekete smoothie-k). Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

https://www.instagram.com/p/BgvB-ynnvQs/?tagged=blackmacaron

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekhez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).

A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.

Forrás: portal.nebih.gov.hu