Rejtély, romantika, időtlenség.

Vajon milyen lehetett a villa fénykorában? Hova tűntek a lakók a kisvárosból? Miért néptelenedett el egy sziget? Ezek a kérdések motoszkálnak bennünk, ha végig nézzük az alábbi képeket.

1. Craco, Olaszország

A település már 540 óta létezik, mégis elnéptelenedett mára – köszönhetően a mezőgazdaságra alkalmatlan körülményeknek, az 1963-as földrengésnek és az 1972-es árvíznek. A kevéske élő épület mellett a legtöbbet már csak az egerek lakják – időről-időre a filmesek is megtalálják helyszínként.

2. Szt. Miklós templom

Macedóniában, a Mavorvo tó partján áll egy elárasztott templom – nem a véletlen, hanem emberi szándék juttatta víz alá. A templom és a környező falu ugyanis útjában állt egy vízierőműnek.

3. Gougi sziget

A kínai Jangce folyón épült halászfalu bár elhagyatott, mégsem kies: döbbenetes látványt nyújtanak a zöld növényekkel befutott házfalak.

Fotó: Jane Qing

4. Hirta, Skócia

Korábban ez a sziget lakott volt, de az 1930-as években kitelepítették az itt élőket az éhínség és a rendkívül rossz időjárási körülmények miatt. Ma a növényekkel benőtt kőhalmok megkapó látványt nyújtanak.

5. Dómszerű házikók, Florida

Mintha egy ufóállomást látnánk, pedig valamikor egy üdülőterület volt: a különös építmények Florida partjánál állják az óceán ostromát.

6. Kolmanskop, Namíbia

Rövid történetet mondhat magáénak ez a sivatagi település: 1908-ban alapította egy férfi, aki gyémántot talált a környéken, és 1954-ben már el is hagyták, mert a készletek kimerültek. Azóta a homok foglal el egyre nagyobb részt belőle.

7. Úszó erdő, Sydney

A hajó 1911-ben épült, és 1972-ben ment nyugdíjba egy hajótemetőbe. Különlegességét az adja, hogy a rozsdás roncson azóta zöld mangrove erdők burjánzanak.

8. Villa, Comó-i tó

A legenda szerint gyilkosság vagy öngyilkosság után néptelenedett el ez a valamikor szebb napokat megélt villaépület a tóparton.

Fotó: Jeff Kerwin/flickr

9. Ta Prohm templom

Egy világhírű épület Kambodzsában, az Angkor Wat-ban: a 17. században virágzó birodalom szétesése után indult hanyatlása. Évszázadokig dzsungel rejtette, manapság már igyekeznek megóvni és stabilizálni a romokat.

Fotó: Isvan Kadar Photography

10. Maunsell hadi tengeri erődök

A II. világháborúban létesült erődítmények a brit partokat védték a német támadástól. Az 1950-es években aztán leszerelték őket, egy ideig kalózrádió hadiszállásai voltak, azóta teljes elhagyatottságban állnak.

11. Hotel de Salto

Ez a kolumbiai hotel 1928-ban nyitotta meg a kapuit azon látogatókra építve, akik a nem messze lévő vízeséséhez érkeztek. Az 1990-es években bezárt, sokan úgy vélik, hogy kísértetjárta hely.

Fotó: Meriemfisch/flickr

12. Holland-sziget

Az USA legnagyobb kiterjedésű torkolatvidékén, a Chesapeake-öbölben található kis szigeten ez volt az utolsó ház. A sziget partja folyamatosan erodálódott, a lakókat kiköltöztették, 2010-ben ez a lak is összedőlt.

Fotó: Badleaglebluff/flickr

13. Bodie

A Vadnyugat leghíresebb szellemvárosában ma is végigsétálhatunk az utcákon, benézhetünk a templomba, az iskolába vagy a borbélyhoz, elidőzhetünk a Sierra Nevada egykori bányásztelepülésén.

Forrás: www.housebeautiful.com