Környezetbarát csomagolás.

Belefulladunk a műanyagba; nem tudunk mit kezdeni a hulladékkal; állatok, növények pusztulnak el a sok szemét miatt; már az ételben, természetes vizekben is ott a mikroplasztik: a műanyagról napjainkban semmi jó nem hallunk.

Mostanra már alighanem mindenki realizálta, hogy alternatívákat kell keresni a rengeteg plasztikcsomagolás, -tartó helyett.

Szerencsére számos cég dolgozik az ügyön, ötletes, kreatív és ami a legfontosabb: környezetbarát megoldások születnek. A Tenith Innovations nevű vállalat például Banana Leaf Technology márkanévvel, banánlevélből készít a mindennapi életben használható különféle tartókat.

A műanyag- és papíráruk több mint fele egyetlen egyszer kerül felhasználásra a világban, majd eldobjuk. Mindez azt jelenti, hogy évente 7 billió fát vágunk ki egy alkalom kedvéért.

A pazarló cikkek helyett a Banana Leaf Technology ártalmas és káros kemikáliák nélkül készített levél- és szerves biotermékeket készít. A technikát Tenith Adithyaa indiai innovációs mérnök fejlesztette ki.

A levelek és egyéb biológiai anyagok általánosságban néhány nap alatt lebomlásnak indulnak, ami miatt nehezen tudjuk őket a műanyagok helyett használni. Az eljárással azonban fokozzák az anyagok fizikai tulajdonságait abból a célból, hogy hosszabb életűek legyenek, és ily módon helyettesíteni tudják a plasztik- és üvegárukat.

Egy természetes tartósítószerrel Adithyaa-nak sikerült a levelek tartósságát is növelni. Ez lehetővé teszi, hogy akár 3 évig is álljanak a boltok polcain – bár az igaz, hogy 1 év után elveszítik a színüket. De a környezetvédelem érdekében biztos, hogy előbb-utóbb az ilyen kérdésekben kompromisszumokra kényszerülünk.

Forrás: flopmee.com, képek: www.bananaleaftechnology.com