Most, érés idején készítsük el ezt a nagyszerű italt!
Érik a bodza termése, mely számtalan lehetőséget rejt magában. Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, levest vagy akár még bort is. Talán kevésbé elterjedt, de likőrként is megállja a helyét, most ehhez hoztunk egy egyszerű receptet.
Mivel ahhoz, hogy likőrünk elkészüljön, “beérjen”, kell jó néhány hét, mire fogyaszthatjuk, már javában hűvös lesz az idő. Sőt, épp a hosszabb pihentetési idő miatt, talán épp karácsonyra lesz a legfinomabb – amikor is kiváló, különleges vendégváró italként szervírozhatjuk majd.
Amire szükség lesz:
- 1/2 liternyi érett, fekete bodzabogyó
- 1 liter vodka
- 1 citrom héja
- fahéj, szegfűszeg – opcionális
- 1/3 csésze cukor
- nagyobb, jól zárható üveg, befőttes üveg
Így készítsd:
- A bodzabogyókat a szárról egyenként gondosan leszedegetjük, megmossuk.
- A bogyókat az előzőleg alaposan tisztára mosott üvegbe helyezzük.
- A citrom héját – mely esetében fontos, hogy fehér, keserűséget okozó rész ne kerüljön rá – szintén a bogyókhoz adjuk. Ha szeretnénk kissé fűszeresebb ízt, ekkor adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget is.
- Az egészet felöntjük a vodkával, majd gondosan lezárjuk.
- Sötét helyen legalább 1 hónapig, de akár 6 hónapig is pihentetjük.
- Amikor a folyadék színe szép sötét árnyalatot vett fel, leszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, lezárjuk és egy hétig ismét állni hagyjuk.
Ezt követően már fogyasztható is a likőr, mely szinte bármeddig eltartható.
További információk a témában – többek között arról, hogy a termést mikor érdemes szedni vagy hogy mire érdemes figyelni vele kapcsolatosan – itt olvashatók: Bodzalekvár és -bor: ha a szörp idén nem jött össze
Forrás: honest-food.net