Nézzünk körül a konyhában.

Egyetlen hobbikertész sem alkalmaz szívesen kemikáliákat a kiskertben, veteményesben, inkább a természetes megoldásokat keresi. Tavasszal száz számra törnek elő a bosszantó gazok, hogy aztán egészen ősz végéig megkeserítsék a kertészek életét.

Nézzük, mi mindent vethetünk be ellenük!

1. Szalma

Elnyomja a gyomokat, és megakadályozza, hogy előtörjenek, ráadásul miközben lebomlik, trágyázza is a talajt. A szalmabálás kertészkedés is kezd ismertté válni – közvetlenül a bálában is termeszthetünk akár zöldséget.

2. Talajtakaró fólia

A talajt fedő fólia, anyag alatt nem tudnak kifejlődni a gazok. Hasonló hatást érhetünk el újságpapírok használatával is.

3. Ecet

Minden háztartásban megtalálható anyag, olcsó és környezetbarát segítség, nem csak a takarításnál, de a gazok elleni harcban is. Alkalmazzuk nagyobb koncentrációban, hogy növeljük a hatékonyságot.

4. Mulcsozás

A mulcsozással állandó kontroll alatt tarthatjuk az előtörni készülő gyomok újabb és újabb nemzedékét.

5. Forró víz

Egyszerűen öntsünk egy kanna forró vizet a kertben növekedésnek indult gazokra! A tűzforró víz elpusztítja a gyomokat, és persze az összes zöldet a környéken, így ügyeljünk arra, hogy mire locsoljuk a folyadékot.

6. Kukoricaliszt

Ha szeretnénk megakadályozni, hogy pitypang, tyúkhúr, muhar nőjön a kertünkben, szórjunk némi kukoricalisztet a talajra.  Állítólag hatásos!

7.  Szódabikarbóna

Ismét egy konyhában alkalmazott szer, ami a kertben is remekül használható! Ajánlatos a repedéseket, töréseket beszórni, anélkül, hogy más, hasznos növényekre is kerülne belőle.

8. Házi spray

Ne költsünk feleslegesen drága és mérgező kemikáliára, inkább készítsünk otthon gyomirtó sprayt, só, mosogatószer és ecet felhasználásával!

9. Szegfűszeg olaj

A leghatásosabban a még kicsi, gyommagoncokra alkalmazható a vízzel összekevert szegfűszeg olaj.

10. Só

Költségkímélő és állítólag hatásosan alkalmazható a sóoldat, azaz víz és só 3:1 arányban elkészített oldata. Ügyeljünk rá, hogy a környező, hasznos növényeket ne öljük meg egyidejűleg, ezért lehetőleg közvetlenül a gazokra spricceljük flaskából.

11. Talajtakaró növények

Nagyszerű megoldás, ha igénytelen, jól takaró, gyorsan terjedő növényekkel ültetjük be az üres földterületeket és minden olyan helyet, ahol csapatostul bújnak ki a gazok.

12. Faljuk fel őket

Számos gyomnövény ehető, egészséges, remek tavaszi tápanyag- és vitaminforrás. Természetesen ne essünk nekik anélkül, hogy tudnánk, mit eszünk, de pl. a vízitorma, a pitypang vagy a tyúkhúr bátran tehető salátába.

13. Elő a kezekkel

Receptre kéne felírni a gazolást, nagyszerű testmozgás a friss levegőn, és mindenféle kemikáliák nélkül megoldja a gyomok problémáját. Ajánlatos először beöntözni kicsit a gyomokat, hogy könnyebben kihúzhassuk őket.

Forrás: www.countryliving.com