Bevállalod az esti műszakot?

Megkezdődött a békák vándorlása, egyre többen kelnek útra és sajnos egyre több lesz a kilapított állat az utak mentén.

Szerencsére már több évtizede szerveznek békamentéseket, hogy segítsék az állatok biztonságos vándorlását. Baranya megyében az első szervezett mentés az 1990-es években történt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében, és ott azóta is rendszeresek az akciók. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végzi Sikondán a mentést az MME-vel karöltve.

A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi.

A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal, a napsugarak első melengető hatására, a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, hiszen fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes.

A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzák meg, amelyet Sikonda esetében 800 méter hosszan kell kifeszíteni. A hálóba került békákat azután vödörbe teszik, átviszik az úton, és a tóba, vagy a tó mellé helyezik.

A mentésre várnak önkénteseket! Mivel az akció időpontját nagyban befolyásolja az időjárás, a honlapon elhelyezett információkat és dátumokat kell figyelni és ott lehet jelentkezni is.

Hideg időben nem vonulnak az állatok, enyhe időben viszont mindennapos a mentés. A reggeli mentés különösen enyhe, esős éjszaka után minél korábban, napkelte után célszerű, az esti mentéseket szürkület idejében kell elkezdeni, és ha intenzív a vonulás, akkor akár tíz óránál későbbi időpontig is eltarthat!

A mentésnek szigorú szabályai vannak, így például minden egyes mentett béka adatait felírják, és tanácsot adnak ahhoz is, hogy miként érdemes felszerelkezni (vödör, fényvisszaverő mellény, gumicsizma, zseblámpa).

Aki kedvet kapott a békák mentéséhez, az alábbi honlapon tájékozódhat:

sbeka.mindenkilapja.hu