Jövőre már kortyolgathatod a különleges italt.
Bor nem csak szőlőből készülhet, hanem akár narancsból is! A különleges, enyhén kesernyés, izgalmas ízű ital önmagában is fogyasztható, de ázsiai ételek kísérőjeként is karakteres, finom. Elkészítéséhez ráadásul nem kell pincével rendelkezned, akár a saját konyhádban is nekiláthatsz!
Az alábbi receptből kb. 6 üvegnyi narancsbor készíthető.
Hozzávalók
- 12 db narancs (lehetőleg kezeletlen bionarancs)
- 1,3 kg cukor
- 3,7 l víz
- egy tasak élesztő
- 1 teáskanál élesztő tápanyag
- 1 teáskanál pektináz enzim
Elkészítés
- Vékonyan hámozz meg 6 narancsot!
- Tedd a narancshéjat (egy kis narancshússal, vagy anélkül) egy tálba, és öntsél rá 11.5 dl forrásban lévő vizet. Fedd be a tálat, és hagyd állni kb. egy napig.
- Facsard ki mind a 12 narancsot, és öntsd a narancslevet egy lezárható edénybe.
- Add hozzá a cukrot, a maradék vizet (ami sima hideg csapvíz is lehet) és azt a vizet, ami a héjat tartalmazza (de magát a héjat ne öntsd bele!).
- Add az élesztőt és a tápanyagot, valamint az enzimet a folyadékhoz, keverd, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Tedd meleg helyre a lefedett edényt (hordót, vödröt), 5-6 napra, hogy az erjedés végbemehessen.
- Szűrd át a folyadékot egy demizsonba, hogy a magoktól, egyéb nem kívánatos gyümölcsrészektől megszabadulj.
- Hagyd a demizsont 2-3 hónapig állni. A bornak kellemesen sárga színűnek kell lennie, némi üledékkel.
- Öntsd át egy másik demizsonba a bort, de akár ki is adagolhatod üvegekbe.
Ötlet: https://homefarmer.co.uk/