Vissza a feladónak.

Valami elkezdődött, amikor a Fülöp-szigetek felszólította Kanadát, hogy fogadjon vissza 69 konténert, amelyek a Kanadából érkező szeméttel voltak tele. A rakomány már 6 éve ücsörgött a kikötőben.

Most Malajzia készül hasonló lépésre, bejelentették, hogy 450 tonna műanyag szemetet készülnek visszaküldeni a származási országba.

Yeo Bee Yin, az energiagazdálkodásért, tudományért, technológiáért, környezetért és klímaváltozásért felelős miniszter kifejtette, hogy a hulladék a legkülönbözőbb országokból érkezik, többek közt az USA-ból, Nagy-Britanniából, Bangladesből, Szaúd- Arábiából, Japánból, Kanadából Kínából. A miniszter nem csak ezeket az országokat teszi felelőssé a kialakult helyzetért, hanem saját magukat is, nem elhallgatva a maláj importőrök szerepét sem.

Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Szavai szerint Malajzia nem szeretne a továbbiakban lerakóhely lenni a fejlett országok számára, nem kívánja az ökoszisztémáját feláldozni, elpusztítani. A küldőkre ruháznák a visszatérítés költségeit is.

Amikor a sajtó munkatársait meghívták, hogy benézzenek a konténerek belsejébe, különféle anyagok keverékét láthatták, a tiszta, újrahasznosítható dolgok mögött megbújtak a koszos, nem újrahasznosítható tárgyak – egyértelmű, hogy így szó sem lehet feldolgozásról. Ezekkel a küldeményekkel csak környezetszennyező módon lehet bármit is kezdeni.

Fotó: Mukhriz Hazim/www.malaymail.com

Malajzia akkor vált a fő szemétlerakóvá, amikor Kína 2018 januárjában bezárta az ajtót a műanyaghulladék importálása előtt.

Fotó: Mukhriz Hazim/www.malaymail.com

Számos újrahasznosító üzem épült az országban, rengeteg illegálisan, működési engedély és ellenőrzés nélkül, valószínűsíthetően erősen környezetkárosító működéssel. A lakosok elmondása szerint a levegőben sokszor olyan szag terjeng, mint az égett műanyagé.

Fotó: Mukhriz Hazim/www.malaymail.com

Yeo Bee Yin egyértelmű üzenetet küldött a fejlett, nyugati világnak: ideje foglalkoznunk a szemetünkkel. Többé nem elfogadható, hogy elsüllyesztjük valahova, dömpingszerűen elküldjük jó messzire, kevésbé szigorú szabályozással rendelkező országokba, mintha semmi közünk nem lenne hozzá…

Fotó: Mukhriz Hazim/www.malaymail.com

Forrás: www.treehugger.com