Éltető nedvesség.

Lanzarote egy spanyol fennhatóság alá tartozó sziget az Atlanti-óceánban, kb. 125 km-re Afrika partjaitól és 1000 km-re az Ibériai-félszigettől. A földdarabot vulkánkitörés hozta létre több mint 15 millió évvel ezelőtt.

Az egész szigetet vulkáni kőzet és homok alkotja.

Nincsenek burjánzó zöld bokrok, csak megszilárdult lávafolyások és zord, fekete talaj alkotta hatalmas mezők A klíma forró, száraz egész évben, eső alig esik. Átlagosan évi 16 csapadékos napra számíthatunk. Már az is meglepő, hogy egyáltalán nő itt valami, az pedig különösen megdöbbentő, hogy Lanzarote óriási szőlőültetvényekkel büszkélkedik. Hogy létezik ez?

Minden egyes szőlőtőkét egy kb. 90 cm mély gödör alapjába ültetnek, amely 4-5 méter széles, és félkör alakú, kőből rakott alacsony falakkal veszik körül.

Fotó: Andreas Weibel/Flickr
Fotó: Resort Hotel/Flickr

Ezeket a falakat zocosnak nevezik. A gödör két célt szolgál: a mélysége megvédi a növényt az erős szelektől, a vulkanikus talaj pedig nagyon hatékonyan tartja a nedvességet, szinte kivonva a vizet az elhaladó felhőkből, így még akkor is elegendő vizet kapnak a növények, ha nem esik.

Rengeteg ilyen szőlőgödör pöttyözi a területet. Felülről nézve úgy fest a táj, minta több ezer meteorbecsapódás nyomát őrizné. A látvány egyszerre szépséges és szürreális.

Már az 1500-as évektől kezdve folyt bortermelés a szigeten, de igazán akkor indult meg itt a gazdasági élet, amikor felfedezték Amerikát és a hajók átszelték az Atlanti-óceánt. Minden remekül ment az 1700-as évekig, amikor egy hatalmas lávakitörés beborította a mezőgazdaságra alkalmas földek nagy részét. Ekkor ment tönkre a gabonatermesztés. A gazdálkodók azonban nem estek kétségbe, próbálták kitalálni, hogy milyen módszerrel tudnának mégis növényt termeszteni a területen.

Fotó: Langs x 2/Flickr
Fotó: Langs x 2/Flickr
Fotó: Michelle Moore/Flickr
Fotó: Juan Carlos Arranz/Flickr

A farmerek hamar felismerték, hogy az újonnan lerakódott vulkáni kőzet (picon) kitűnően megköti a légköri nedvességet és visszatartja azt a talajban.

Ez lehetővé tette, hogy kifejlesszenek egy módszert, a száraz művelést (‘enarenado’), ami egyedülálló Lanzarote területén. Az egyetlen hátránya ennek a művelésnek, hogy mindent kézzel kell végezni. Rengeteg munka áll az évi 2 millió liter bor előállítása mögött.

Fotó: Paul Boyden/Flickr
Fotó: Xindaan/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Clara Bon/Flickr