Értékek közös őrzése.

A tavasz egyik első virága a hóvirág – nemcsak a kertekben, hanem az erdők alján is megjelenik tél végén. Talán nem is gondoljuk, de a növény pontos előfordulási helyeit feltérképezni hatalmas feladat. Ebben kéri most a segítségünket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Az igazgatóság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából egy természetvédelmi akcióban való részvételre hívnak bennünket. Ehhez valójában nem is kell mást tennünk, csak nyitott szemmel járnunk.

Természetesen a kikeleti hóvirág előfordulásáról rendelkezésre állnak adatok, ám ezek pontosításához, kiegészítéséhez jól jön a segítség. A „Hol virág? – Hóvirág!” applikáció alkalmazásával mi is szerves részeseivé válhatunk a természetünk védelmének, és akár egy nyereményjátékban is részt vehetünk. A cél a hóvirág előfordulási helyeinek, képviselt mennyiségének pontos felderítése annak érdekében, hogy amennyiben valamely terület túlzott terhelésnek van kitéve – például mint kedvelt szabadidős terület –, ott a szakemberek szükség esetén meghozhassák a szükséges intézkedéseket, beavatkozásokat a növény védelme érdekében.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) a hóvirágfélék 21 fajának Magyarországon egyedüli, természetes elterjedéssel bíró képviselője.

A hóvirág üde és nedves erdőkben – például ligeterdőkben, gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben – él. Európai állománya a természetszerű erdei élőhelyek fogyásával, intenzív használatával párhuzamosan mára megfogyatkozott, ezért került fel az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének természetvédelmi szempontból fontos fajokat felsoroló V. függelékére és végső soron ennek köszönheti magyarországi védett státuszát is.

Viszonylagos gyakorisága ellenére az erdők használata, az ökológiai viszonyok megváltozása, a talaj bolygatása gyakran a faj eltűnését eredményezi termőhelyéről, sőt korábban megfigyelhető volt a leglátogatottabb virágszedő helyeken ritkulása, elsatnyulása is.

Az applikációt használó szorgalmas adatgyűjtőket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy nyereményjátékkal szeretné jutalmazni. Védjük együtt a természetet!

További információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság