Jeladón követik a vándorlást.

Hazánkban kevesebb, mint 50 pár kígyászölyv költ. A ritka madarak főként erdei és feketefenyőre épített fészkükben egyetlen fiókát nevelnek. Táplálékukat zömében kígyók és gyíkok alkotják –innen ered a nevük is.

A szakemberek idén júliusban jeladót helyeztek a fokozottan védett madárfaj egyik fiókájára. Az Örs névre keresztelt fiatal ölyv meglepően későn, október 1-én kelt útra Afrikába. A következő hetekben vélhetően a kelet-európai régióban jelölt fajtársaihoz hasonlóan a Boszporusz – Szuez útvonalon fog haladni és remélhetőleg sértetlenül éri el a Száhel-övezetet.

A Turjánvidék LIFE+ projekt által támogatott GPS-GSM jeladó segítségével nyomon követhető a vándorlás útvonala, így pontosabb képet kaphatunk majd a megtett útról és remélhetőleg faj táplálkozási szokásairól is. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Kígyászölyv Munkacsoport szakemberei azt remélik, hogy ezek az adatok hosszú távon elősegítik a madárfaj védelmét és fény derülhet eddig ismeretlen veszélyeztető tényezőkre is.

Forrás és képek: www.dunaipoly.hu