A nyugalom szigetei, egy karnyújtásnyira a fővárostól.

Egy kis ejtőzés ebédszünetben? Lopott délután a növények között, napsütötte padon ücsörögve? Pihenős nap a szabadban a családdal?

Mutatunk 2 titkos helyet Budapesten, és egyet mellette, ahol eltölthetsz pár órát nyugalomban, töltekezve.

1. Budai Arborétum

A nyüzsgő belvárostól nem messze, a Gellérthegy lábánál bújik meg az ország egyik leggazdagabb arborétuma. Az egykori Kertészeti Egyetem, ma Szent István Egyetem Budai Campusának épületegyüttesét körülölelő kert vidékét valaha szőlőskertek borították, amelyeket a filoxéravész pusztított ki a XIX. század végén.

Az arborétumban jelenleg csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és mintegy 250-féle egyéb évelő dísznövényt találunk. Az arborétum maga természetvédelmi terület, az itt található épületek, építmények, szobrászati díszek pedig műemléki védettséget is élveznek.

A 7,5 hektár különleges növényanyaga a sajátos mezoklímának köszönheti létét. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a Budai Arborétum az ország talán legmelegebb területe. Télen-nyáron fűti és óvja a nagyváros kőrengetege, főképp a fölé boruló szennyezett “légkupola”. Ez utóbbi szabályos üvegházként működik: beengedi a Nap látható fény- és hősugarait, de az éjszakai lehűlés idején visszatartja a felszín hosszúhullámú hőkisugárzásának jelentős részét. Ezért forró itt a nyár és enyhe a tél. Tovább fokozza ezt a déli kitettség és a területen lévő magas épületek szél- vagy árnyékvédelme.

Fotó: hobbikert.hu

Amellett, hogy a terület bemutatókert, és honosítási munkák is folynak itt, a látogatók előtt is nyitva áll. Érdemes felkeresni a megkülönböztetett figyelmet kapó hazai dendroflóra kincseit vagy a magyar nemesítés eredményeit, például a Bükk-hegységben őshonos kereklevelű berkenyét, a vértesi berkenyét, Dégen berkenyéjét, a balatoni berkenyét vagy az ezüst hárs magyar nemesítésű fajtáit, és a világújdonságnak számító mecseki gömbkőrist.

Gazdag mediterrán gyűjteményben is gyönyörködhetünk, rendszeresen termést érlel a füge és az ázsiai datolyaszilva. Magyarországon csak itt hoz termést az imafüzérfa és a japánszentfa. Itt él az ország legöregebb perzsafája, a libanoni tölgye, ősszel csodás aranysárgára színeződik a keserű hikori és a kínai páfrányfenyő lombja.

Fotó: hobbikert.hu

budaiarboretum.szie.hu

2. Budakeszi Arborétum

Nem messze a fővárostól, Budakeszi és Telki között bújik meg a Budakeszi Arborétum, amelyet tavaly nyitottak meg újra a látogatók előtt. A fantasztikus környezetben fekvő, közel 30 hektár kiterjedésű, nagyjából négyzet alakú arborétum létrejöttében fontos szerepet játszott a Budapest környéki zöldövezeti területek fejlesztése az 1950-es években.

Fotó: budakesziarboretum.hu

Az Erdészeti Tudományos Intézet az említett területek betelepítéséhez keresett elsősorban exóta – nem őshonos – fajokat, amelyek megfelelő növekedést mutatnak. Ezen fajok jelentős része díszkerti növény, amelyek itt akár a 70 éves kort is megélték. 1958-ban a kertet erdészeti arborétumnak nyilvánították. Az alapító Galambos Gáspár erdőmérnök vezetésével a kiválasztott növényfajokat szabályos parcellákba ültették, a szegélyező utak, nyiladékok találkozásánál kisebb-nagyobb köröndöket alakítottak ki, amelyek hangulatos megállói egy-egy útvonalnak.

Fotó: budakesziarboretum.hu

A fokozottan védett területen 1060 fajta növényt találunk. Meghatározó fajok a tűlevelűek, és az őshonos alap fafajok, mint a hárs, kőris és tölgyek. A nemrég újranyitott arborétumot még a környékbeliek sem igazán ismerik. Kitűnő programokkal próbálják a látogatókat megcélozni: kincskeresés, csillagles, madárbemutató, családi események keretében invitálják a közönséget.

budakesziarboretum.hu

3. Soroksári Botanikus Kert

A Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja a növénytani gyakorlati oktatás fejlesztése volt, elősegítve, hogy a leendő kertészmérnökök közvetlen a növények között szerezhessenek gyakorlati tapasztalatokat.

A létrehozott élőgyűjtemények az oktatás mellett a botanikai kutatásokat szolgálják, de ma már egyre inkább előtérbe kerülnek az ismeretterjesztési, turisztikai feladatok is: a Soroksári Botanikus Kert egyre népszerűbb a tanulni és kirándulni vágyó, a természet értékei iránt érdeklődők körében.

Fotó: sorbotkert.hu

A 60 ha-os Botanikus Kert Budapest XXIII. kerületében, a délpesti síkság szélén, Soroksár Péteri majorban található — alig 20 km-re a nyüzsgő nagyváros szívétől. Érdemes felkeresni a különböző gyűjteményeket, egyedülálló például a vadrózsa vagy a borostyán gyűjtemény.

sorbotkert.hu