Harc az alultápláltság ellen.

A szub-szaharai és délkelet-ázsiai területek szegén országaiban évszázadok óta komoly gondot okoz az A-vitamin hiánya. A zsírban oldódó A-vitamin elégtelen bevitele vakságot okozhat, visszaveti a gyerekek fejlődését, csökkenti az ellenállóképességet a különféle veszélyes betegségekkel szemben. A WHO Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte 190 millió óvodáskorú gyermeket érint a vitaminhiány, az alultápláltság pedig a gyermekhalálozások 6%-áért felelős csak Afrikában.

Szerencsére most úgy tűnik, hogy egy olcsó és használható megoldás érkezik az alultápláltság és az A-vitamin hiány kezelésére a szuperbanán formájában.

Uganda egyike azon afrikai országoknak, ahol az alultápláltság súlyos gondokat okoz. Egy helyi kutatócsapat, a Nemzeti Mezőgazdasági Kutatólaboratórium munkatársai ausztrál agrártudósokkal együtt nemrég egy olyan genetikailag módosított banánt állítottak elő, amely minden szükséges tápanyagot tartalmazott az alultápláltság leküzdéséhez.

A Banana21 projekt még 2005-ben indult, 18 év kemény munka után és számtalan kudarc után mostanra sikerült megalkotni azt a banánt, ami akár több millió afrikai gyermek életét mentheti meg.

A banánfák genetikai módosítása annak érdekében, hogy a gombabetegségekkel, kártevőkkel vagy az aszállyal szemben ellenállóbbak legyenek, jól ismert. Most először használták azonban a tudomány eszközeit arra, hogy tápanyagban dús, vitaminban gazdag élelmet hozzanak a banánból kiindulva létre.

A híradások szerint a szuperbanán készen áll a termesztésre, de a tudósok még a helyi kormány engedélyét várják.

Ez nem biztos, hogy könnyű menet lesz, mivel jelentős az ellenállás a génmódosított növényekkel szemben Ugandában, ezek a termények szigorúan tiltottak az afrikai országban.  Remélhetőleg az ügy jelentőségét mérlegelve, ezügyben példát vesznek Kenyáról, ahol nemrég feloldották  a tilalmat.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.