Környezetbarát alternatíva.

Hongli (Julie) Zhu nagyon megdöbbent, amikor az USA-ba érkezve meglátta a rengeteg egyszer használatos műanyag poharat, tányért, evőeszközt, amik egytől-egyig a kukában landoltak alig pár perces használatot követően. A fejlesztőmérnök persze nem volt egyedül a felismeréssel.

A kutatók számára egy ideje már egyértelművé vált, hogy más alternatívákat kell keresni, mert a sok plasztik mindent beborít.

Zhu és munkatársai figyelme a bambusz és a cukornádpép felé fordult: ezek az anyagok a legjelentősebb élelmiszeripari melléktermékek. A hosszú, vékony bambuszrostokat rövid, vastag cukornádpép rostokkal keverve formáztak az anyagokból mechanikailag stabil, biológiailag lebomló tartókat.

Fotó: Northeastern University/Cell Press

Az új, zöld tányérok és poharak nem csak megfelelő erősségűek, de a folyadékot is megtartják és tisztábbak is, mint az újrahasznosított anyagokból készülő, biológiailag lebomló termékek. 30-45 nap alatt szétesnek a talajban és 2 hónap után teljesen elveszítik az alakjukat is. Ezzel szemben a hagyományos műanyagok és biológiai polimerek esetében akár 450 évig is tarthat a lebomlás, ami ráadásul még magas hőmérsékletet is igényelhet.

A bambusz ételtartók elkészítése komoly kihívás.

Hiszen nem csak arra kell figyelni, hogy az anyag az élelmiszer szempontjából biztonságos legyen, de jó nedves mechanikai szilárdsággal is bírjon, és akkor se menjen tönkre, ha forró kávé, leves kerül bele.

A kutatók alkil-ketén dimert (AKD), egy, az élelmiszeriparban széles körben használt vegyületet adtak az anyaghoz, hogy a termékek olaj- és vízellenállóságát növeljék, nedves állapotban is biztosítva a tartó szilárdságát. Ezzel az összetevővel az új termékek – amelyek még mindig fejlesztés alatt állnak – mechanikai szilárdságban, zsírállóságban és méregmentességben is felülmúlják az eddigi produktumokat.

Még egy előnnyel jár az anyag használata: jelentősen kisebb az ökológiai lábnyoma.

Az előállítás során 97%-kal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mint a kereskedelemben elérhető plasztik áru esetében, és 65%-kal kevesebb szén-dioxid, mint a papír és biológiailag lebomló termékek esetében.

A következő lépés, hogy a gyártási költségeket és az előállításhoz felhasznált energiát is csökkenteni tudják. Noha a bambuszpohár elkészítése olcsóbb, mint a biológiailag lebomló műanyagé, a hagyományos plasztikpohár előállítása még mindig sokkal kevesebb pénzbe kerül.

Az egyszer használatos poharak, tányérok, evőeszközök betiltása nehéz, hiszen az utcai étkezésnél például szükség van rájuk. Olcsók és kényelmesek, ráadásul sokkal tisztábbak, mint az esetleg újra használt, elmosogatott darabok (így a fertőzésveszély is kisebb).

Tehát nem tiltani kell őket, hanem megfelelő, környezetbarát megoldásokat találni.

Ezek az új zöld alternatívák megtartják a funkciót és a kényelmet, miközben valós alternatívát jelenthetnek.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org