A kicsik szervezete még sokkal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben.

Ezért fontos, hogy kiváltképp a téli influenzajárvány közeledtével fokozott gondot fordítsunk a megelőzésre.

Ügyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre! A szakemberek szerint ebben az időszakban a megfelelő vas-, illetve C- és D-vitamin utánpótlás a legfontosabb.

Az egészséges, változatos étkezésnek is nagy a szerepe! Adjunk gyermekeinknek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: céklát, póréhagymát, sütőtököt, kel-, lila- és fehér káposztát, birsalmát és naspolyát.

A megfelelő folyadékbevitel a téli fűtött helyiségek száraz levegője miatt nagyon fontos. A kiszáradt nyálkahártyák ugyanis kevésbé ellenállók a kórokozóknak.

Kézmosás, kézmosás és kézmosás! Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás fontosságát a cseppfertőzéssel terjedő betegségek megelőzésében, ezért télen különösen érdemes beszerezni egy jó kézfertőtlenítő szappant, és megtanítani gyermekeinket annak helyes használatára.

A közös tárgyak rendszeres fertőtlenítése is segít a betegségek terjedésének megelőzésében. A csapok, kilincsek, wc és törülközők kifejezetten jó közvetítői a betegségeknek.

“Sapkát, sálat, kesztyűt húzott és már indultak is.” – mert a mesében Babóca, a katicalány pontosan tudja, hogy ezek a téli hidegben elengedhetetlenek ahhoz, hogy a megfázást elkerülje. Arról sem szabad azonban megfeledkeznünk, hogy ezeket legalább hetente egyszer mossuk ki.

A gyerekek se túl melegen, se túl vékonyan ne legyenek felöltözve, emellett az iskolában vagy az óvodában legyen váltás ruhájuk arra az esetre, ha a rajtuk lévő átnedvesedne. Nézzük meg a cipőjüket is, hogy se kívülről ne ázzanak át, se belülről ne izzadjanak bele. Így a megfázást és a lábgomba kialakulását is megelőzhetjük.

Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy ha a hidegben játék közben kimelegednek, ne vegyék le hirtelen a meleg ruháikat, mert az akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Szellőztessünk! Nem csak az alacsony, de a túl magas páratartalom sem tesz jót a lakásban, mivel a hideg falakon lecsapódva elősegíti a penészgombák megtelepedését, ez pedig különféle légzőszervi betegségek kialakulásához vezethet. Szellőztessünk legalább naponta kétszer öt percet!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az egészséghez a lélek jóléte is szükséges. Töltsünk minél több időt gyermekeinkkel, szervezzünk közös programokat, olvassunk mesét!

Cikkünk megírásához a K&H gyógyvarázs program hírlevelét használtuk.