A legtöbb gyerek sajnos autóval érkezik reggelente.

Miközben a világ egyes részein akár kilométereket gyalogolnak a gyerekek mezítláb, hogy eljussanak az iskolába, a fejlett országokban drámaian kevés gyerek megy a saját lábain reggelente. A legtöbbjüket az iskolakapuban teszik ki az autóból, hogy aztán egész nap a padban üljenek.

Rengeteg oka van annak, hogy ilyen kevés gyerek gyalogol a suliba. Van, akinek meglehetősen messze kell járnia, máshol rossz a közbiztonság, pocsék a tömegközlekedés, és úgy tűnik, hogy nagyon elkényelmesedtek a szülők és a gyerekek is. A vezető ok pedig alighanem a félelem.

Sajnos még a legkisebb településeken sem mindig biztonságos egyedül engedni a gyereket, nemhogy a nagyvárosban. Sok helyen egyszerűen nincs gyalogátkelőhely, a lakók minden nap életüket veszélyeztetve szaladnak át az úttesten. Nincs zebra, nincs jelzőlámpa- márpedig a legtöbb szülő így nem meri elengedni a csemetét.

Az autósok többsége nem figyel a gyalogosokra, az út szélén állókat nem engedi át, a lakott területen is túl gyorsan hajt. Hiába van az iskola környékén figyelmeztető tábla, ez sem garancia a biztonságos átkelésre.

Ugyanakkor a gyerekeket sem tanítjuk meg a biztonságos közlekedés alapjaira: nem viselnek fényvisszaverő, jól látható ruházatot, nem figyelnek oda a közlekedésben résztvevőkre, nem veszik fel a szemkontaktust a sofőrökkel, sokszor nem a járdán gyalogolnak.

Időről-időre kampány indul azért, hogy a gyerekek biztonságosabban eljuthassanak az iskolába- sőt, már van „Gyalogolj az iskolába!” nap is, amit október 4-én tartottak. Jó lenne, ha minél több gyerek indulna reggel önállóan a suliba – ehhez azonban minden oldalon változásokra lenne szükség.

Forrás: www.treehugger.com