Történelmünk tanúi még romos állapotukban is lenyűgöző szépségűek.

Az erdők ölelésében emelkedő várakhoz a tavaszi virágzásban, de a meleg nyári napokon is felüdülés ellátogatni. A budai vagy a visegrádi várat mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy hazánkban számos jobb-rosszabb állapotú vár mesél a régmúlt időkről.

Most 6, erdők ölelte kedvencünket mutatjuk!

1. Füzéri vár

A Zempléni-hegységben található, tatárjárás előtti vár Füzér központjában, 170 m magasan a falu felett emelkedik. A gyönyörű fekvésű, de igen nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített vár, kiemelkedő kápolnatornyával, az egyik legszebb látványt nyújtja hazánkban. A vár történelmének érdekessége, hogy 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után, a Szent Koronát Füzérre szállíttatta és legalább egy évig ott rejtegette.

2. Csókakői vár

Már messziről az utazók szemébe tűnik a csókakői vár, ami a Vértes hegység szélén, 479 m tengerszint feletti magasságon, egy sziklaplatón épült. A stratégiailag fontos utat ellenőrző vár nem az erdők sűrűjében bújik meg, de nagyon közel hozzájuk, így bátran tervezhetünk kirándulásokat a közelben. Érdekesség, hogy bár a feltárások nem mutatták ki, de egy 1690-es vázlatrajzon látható egy mecset is, amelyet a híres utazó, Evlija Cselebi is említ útleírásában.

Fotó: Vpr/Wikimedia Commons

3. Somlói vár

A Somlói vár (vagy Somló-vár, Somló vára) Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben. A várat régen nehezen lehetett megközelíteni; a déli oldal előtt egy nyolc méteres száraz árok található, mely egyik végén egy szakadékban, másik végén a hegyben végződik. A vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz. Egykori ura, Bakócz Tamás egri püspök a várat teljesen rendbe hozatta, ami tekintélyes pénz emésztett fel vagyonából. A megfigyelő vár státuszú építményt szép olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

4. Drégely vára

Drégely vára a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán fekszik. A török elleni harcokban a várat hősként védő, halált megvető bátorsággal kitörő, Szondy György kapitány történetét Tinódi Lantos Sebestyén krónikájából, és Arany János verséből ismerjük.

Fotó: www.dregelyvara.hu

5. Salgó vára

Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára. A festői várrom igazán pazar természeti környezetben fekszik, tiszta időben a Tátrát is látni a Karancsról.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

6. Somoskő vára

Az utolsó vár nem Magyarországon található, de onnan közelíthető meg! A somoskői vár a magyar–szlovák országhatárt jelző kerítés túloldalán, Somoskő település fölé magasodó vulkáni csúcson található, már szlovák területen. Sátorosbánya településhez tartozik, amely a Losonci járás része. A vár mellett vadaskertet is találunk, érdemes barangolnunk a környéken is.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons