Szívküldi szívnek sziszegve.

Ha még mindig valami eredeti ötleten gondolkodsz, amivel meglepnéd a kedvesedet Valentin-napon, de már unod a szíves párnákat, akkor ne keress tovább!

A Bronx-i Állatkert egészen egyedi ajánlattal állt elő. Ajándékozzunk madagaszkári bütykös (másnéven sziszegő) csótányt!

Az állatkertnek történetesen van is 58 000 példányuk, de nem úgy képzelték, hogy odaadnak egyet a kezünkbe, hanem elnevezik azt – egy bizonyos összegért cserébe – a megajándékozottról. Ha tehát a kedvesednek, legjobb barátnődnek, imádott nagynénidnek adnál valami, akkor adhatsz neki egy róla elnevezett bogarat. Igazán megéri, főleg, hogy a rovarok akár 5 évig is elélhetnek, és mindezért csak 15 dollár (kb. 5 ezer Ft-ot) kell fizetned.

Viccesen hangzik, de itt nem csak egy tréfáról van szó.

A befizetett összeg valójában egy adomány, amely természetvédelmi célokra fordítódik. Ugyan a csótányok nem állnak a kihalás szélén, számos más őshonos madagaszkári állat igen, a bamboo lemúroktól kezdve, az aranybékácskán át, a közönséges pókteknősig.

Az adományokkal tehát a fajokat védhetjük, függetlenül attól, hogy kicsik vagy nagyok, szépségesek vagy csúnyácskák. A természet sokszínűségének megőrzését célzó projekt igen kreatív módon próbál támogatókat szerezni.

Ha mindez nem lenne elég, van tovább is: 75 dollárért már egy egész szettet is küldenek nekünk: sapit, bögrét, hűtőmágnest és az igazolást a névről– még emlékezetesebbé téve a napot.

Ha tehát úgy döntesz, hogy lecsapsz egy jóképű csótányra, íme némi plusz infó a bogarakról:

  • a csótányok 90 decibellel tudnak sziszegni, majdnem olyan hangosak, mint egy fűnyíró,
  • ez a hang akkor keletkezik, amikor a levegőt a légzőnyílásaikon préselik keresztül,
  • a sziszegő hang segít a ragadozók elriasztásában,
  • a vadonban főként levéltörmeléket esznek, és elhullott gyümölcsöt,
  • akár 2-5 évig is élhetnek.