A tengerirózsán a világ szeme.

A tengerirózsának, másnéven tengeri anemónának nincs szíve. Valójában az izmai jóval egyszerűbbek, mint bármelyik másik állat izmai. Mégis, ez a kis óceánban élő szerzet segíthet új szív létrehozásában, más élőlények számára.

A Floridai Egyetem új kutatásai szerint a csillag alakú tengeri anemóna (Nematostella vectensis) irigyelnivaló képességgel rendelkezik: ha felvágjuk darabokra, képes regenerálni saját magát, mivel minden része új szervezetté fejlődik. Hogyan tud létrehozni specifikus sejteket? Ha megtaláljuk a választ, akkor közelebb kerülünk ahhoz, hogy mi magunk is hasonló mutatványra legyünk képesek.

Fotó: Ethan Daniels/Shutterstock

A tanulmány rámutatott, hogy a gerincesek és legyek szív génjei rendelkeznek valamivel, amit a tudósok „lezáró hurkoknak” neveznek, ami azt jelenti, hogy ha a gének egyszer bekapcsolnak, akkor elvégzik a feladatukat, ami számukra ki van jelölve, és ezen nem változtatnak az állat egész élete során.

Azaz más szavakkal elmondva, azok az állatok, amelynek génjei lezáró hurkosak, nem tudnak új szívrészeket létrehozni, és nem tudják azokat a sejteket már más funkcióra átprogramozni sem.

A tengerirózsa embriókban viszont nem működik ez a lezáró mechanizmus. Így birtokolhatják azt a szupererőt, amely segítségével darabokból is képesek regenerálódni. A feladat tehát nem más, mint kideríteni, hogy miként kommunikálni egymással a sejtek, hogyan lehet kikapcsolni ezt a lezáró folyamatot.

Forrás: www.mnn.com