Ötletadó videókkal.

A kopasztás módszertanának ismertetését ott kell kezdeni, hogy az egykori üzemekben a baromfi kopasztása kizárólag kézzel történt. A hosszú padokon sorban ülő asszonyok és lányok ölbe véve kopasztottak a csirkét, tyúkot és a pulykát. El lehet képzelni, hogy nem volt egyszerű meló egész nap ezt csinálni.

A pulya könnyebben volt kopasztható, de a tokos, nehezen kopasztható liba sok gondot okozott a munkásoknak. A bicskával, vagy „kaszahegyével” való tokkiszedés legtöbbször a bőrfelület szakadásához és ezzel a minőség csökkenéséhez is vezetett.

Fennmaradt trükk, hogy bizonyos üzemekben (pl. Steinbergeréknél) már az első világháború előtt a tokos libákat vizes ruhákba csavarták és utána meleg vasalóval megvasalták. Azt tapasztalták, hogy a gőz hatására a tokok könnyebben kiszedhetők. Ezt a módszert jónak tartották és évtizedeken át így kopasztottak, viszont nem mindenhol engedélyezték a vasalást.

1950-től kezdve a kopasztást gépekkel segítették. A levágott baromfi először egy elvéreztető kádon, utána az 52-54 C°-os vizet tartalmazó forrázókádon és végül a kopasztógépen ment át. A kopasztógépben két egymással szemben forgó tengelyen 25-30 cm-es gumikorbácsok helyezkednek el, amelyek forgás közben a köztük elhaladó baromfiról a toll egy részét, a „nagyja tollát” leverték. A gépek később egyre hatékonyabbá, korszerűbbé váltak.

A pecsenyekacsánál kiegészítő eljárásra is szükség volt, a nagyológép után még kézzel is kopasztották, és utána beleengedték a paraffinos kádba. A folyékony paraffin a pecsenyekacsát teljesen körülvette, s amikor a felső pálya a kádból kiemelte, vékony paraffin réteg maradt a bőr felületén. Ennek az volt a feladata, hogy megdermedve magába zárja a pihéket és a bőrből nehezen kihúzható tollképződményeket. A paraffin keményedését egy másik kádban hűtött vízzel siettették. Amikor a pecsenyekacsa ebből is kikerült, a rajta lévő merev paraffint egy nagyoló géppel leverték és ezzel a test felülete tiszta lett.

Manapság már csak háztájiban kopasztanak kézzel. Sokan a forró vizes vödörre esküsznek, mások rongyba tekerik a baromfit és megvasalják. Az egészen elszántak pedig házilag barkácsolnak kopasztógépeket.

Ez az úriember 40 másodperc alatt megfosztja tollaitól a vadkacsát:

Ez a család a házilag készített kopasztógépére esküszik:

Ezzel a korszerűnek nevezett szerkezettel két csirkét is üthetünk egy csapásra:

Korabeli források: epa.oszk.hu