Sokféle infó kering erről, úgyhogy utánajártunk, kinek mi éri meg jobban: a biztonság a vízben vagy biztonság a vízirendőr ellenőrzésekor?

Ha valaki csak egy mondatot olvasna erről, akkor neki a címben lévő kérdésre adott rövid válasszunk az, hogy: legtöbbször igen!

A SUP, kajak és kenu vízi sporteszköznek minősül, így a Hajózási Szabályzat vízi sporteszközökre vonatkozó szabályai érvényesek rájuk. A vízi sporteszközön a mentőmellény viselése KÖTELEZŐ! Ellenőrzésre is lehet számítani a Dunán, Tiszán és a Tisza-tavon. Van azonban néhány kivétel, amikor nem kötelező, hanem AJÁNLOTT.

A Hajózási Szabályzat ezt írja a vízi sporteszközökről

A vízi sporteszköz vezetője csak az lehet, aki 14. életévét betöltötte, úszni tud, kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a Hajózási Szabályzat rendelkezéseit, és az igénybe vett vízterület sajátosságát.

Ha többen (csoportosan) használják a SUP-ot, kajakot vagy kenut, akkor a 16. életévet kell betölteni. Parttól vagy kikötőhelyről elindulni, menetirányt változtatni csak akkor szabad, ha az mást nem zavar. Találkozás, keresztezés, előzés esetében a kishajóra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Nagyhajó útvonalát 1000 méternél kisebb távolságon belül nem szabad keresztezni, hátulról 60 méter, oldalról 30 méternél kisebb távolságra tilos megközelíteni. Kötelek, támdorongok alatt átbújni, közlekedni szintén ellenjavalt.

Tilos áthaladni a táblával jelzett (tiltott) vízterületeken, kijelölt veszteglőhelyen, fürdésre kijelölt vízterületen (strandon), személyszállító hajó és komp kikötőhelyén. A SUP, kajak és kenu használója a legrövidebb idő alatt köteles áthaladni hajóútszűkületben, hídnyílásban, kikötőkben és azok 200 méteres bejárata előtti területen, vízi utak keresztezésében vagy találkozásában.

Kivétel a Balaton és a Velencei tó

A Balatonon és a Velencei tavon a SUP-ot fürdőeszköznek tekintik, emiatt közlekedhet a strandokon is, nem kötelező rajta mentőmellényt viselni.

Mi történik, ha kötelező a mellény, de nincs

Ha a vízi rendőrség ellenőrzi és hiányolja, akkor egyedi döntéstől függően 5 000-50 000 Ft-ig büntetheti a SUP, kajak és kenu használóját. Természetesen a hatóság célja nem a büntetés, hanem a szabálykövetés elérése, úgyhogy elképzelhető az is, hogy valaki megússza egy figyelmeztetéssel. Mérlegelés alapja lehet az is, hogy a mellény a helyszínen van, de nem a sporteszköz testén, hanem a táskájában: ez arra utalhat, hogy legalább tisztában van a szabályokkal.

A SUP a 2020-as évek óta egyre elterjedtebb, sokan használják kisebb tapasztalattal, a szabályozása sem volt korábban egyértelmű. A SUP eszközök használatát itthon több törvény és rendelet szabályozza:

 • 2000. évi XLII. törvény a víziközlekedésről
 • 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről szabályozza.
 • 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól

Mentőmellény vagy úszást segítő mellény, vagy sportoláshoz való mellény?

Ez a három kategória nem ugyanaz. Az előírások a mentőmellényre vonatkoznak, a másik kettő “segítő mellény” nem felel meg nekik. Ugyanakkor a gyakorlatban sokszor elfogadják őket és a viselésük is gyakran praktikusabb vagy kevésbé elviselhetetlen, mint az igazi mentőmellényé.

Az úszást segítő mentőmellény nem életmentő mellény, csak az úszást segíti. Viszont ha baj van, fenntart a vizen. De a fejet nem tartja meg, így eszméletvesztés esetén vizet lélegezhet be a sérült.

A sportoláshoz való mellény kényelmesebb, mint az úszást segítő mellény, ám mozogni jóval könnyebb benne. De ez sem tartja az eszméletlen ember fejét a víz fölé, úgyhogy nem elegendő mentőmellénynek.

A szabvány (életmentő) mentőmellénynek van gallérja, ami vízbeeséskor fenntartja a fejet, akár eszméletvesztés esetén is megmenthet bennünket.

A segítő mellények általában 50 Newton erővel segítenek a víz fölött maradni, míg a szabványos mentőmellény 100 N erejű (de ha nem nyugodt vízről van szó, hanem háborgó tengerről, akkor akár a 275 N is előírás lehet).

Összefoglalva: ahol a mentőmellény kötelező, ott csak az igazi mentőmellény számít szabályos viseletnek (pl. sportrendezvények, átevezések, vadvizi evezések). Ha valaki vállalja, hogy esetleg szabályt sért, akkor a sima segítő mellényekkel is sokkal jobban jár, mint a semmivel.

Balatoni SUP használat

A Balaton és a Velencei tó területén a SUP használata azonos megítélésű, mint a fürdőzés. Azaz mivel fürdőzni bárhol szabad, ahol nem tilos, így SUP is bárhol használható. Ugyanakkor az alábbi szabályokat be kell tartani.

Tilos fürdeni és SUP deszkán evezni:

 • hajóútban
 • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
 • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében
 • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
 • egészségre ártalmas vizekben
 • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben
 • vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig
 • ahol azt tiltó tábla jelzi

Fontos még tudni, hogy a fürdőzőktől illik 2 méter távolságot tartani, és a parttól általában 500 méternél messzebbre nem szabad eltávolodni. Alkohol fogyasztása után a SUP használata nem tiltott, de nem ajánlott, mint ahogy a fürdőzés sem, mert az ember ítélőképessége megváltozik, a reflexei lassulnak.