A Nap temploma.

Guadalperal dolmenje, más néven Guadalperal kincse vagy a Spanyol Stonehenge egy megalitikus műemlék Spanyolországban, Extremadura területén. A Peraleda de la Mata nevű településtől nem messze található kőhalom még a piramisoknál is régebbi lehet.

A Spanyol Stonehenge-nek nevezett formáció 150 álló gránittömböt, ún. ortosztátot tartalmaz, némelyikük több mint 180 cm magas.

A kőtemplom több mint 7000 évvel ezelőtt készült, azaz legalább 2000 évvel megelőzte a Stonehenge létrejöttét.

Guadalperal kincsének egyik legérdekesebb jellemzője az elhelyezkedése. A Stonhenge-től eltérően, amely egy hatalmas síkságon található, a spanyol változat egy víztározó partján fekszik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Travelphotos Tom (@travelphotos_tom) által megosztott bejegyzés

A Valdecañas víztározó kialakítása az 1960-as években ahhoz vezetett, hogy az emlékmű évtizedekre víz alá került, azonban az aszályos időszakokban, amikor a víz szintje alacsony, az ősi hely ismét láthatóvá válik. A struktúra 50 év után először 2019-ben vált teljes egészében láthatóvá, amikor a NASA műholdas felvételén az aszály idején felbukkant mind a 150 kőtömb.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Travelphotos Tom (@travelphotos_tom) által megosztott bejegyzés

Guadalperal dolmenje a nyári napfordulóhoz igazodva épülhetett, a Nap templomaként.

Némelyik kő faragásokat is rejt, például egy kanyargós vonalat, ami egy kígyót ábrázolhat vagy a közeli Tagus folyó térképét. A régészek úgy vélik, hogy a dolmen temetkezési helyként működhetett vagy vallási ceremóniáknak adott helyet.

Forrás: themindcircle.com