Visszataszító luxus.

A legtöbbünk számára érthetetlen, hogy miként létezhet egyáltalán ilyesmi, de tény, hogy kifejezetten luxuscikknek számítanak a különleges úton, állatok „bevonásával” előállított kávék. A legismertebb a cibetmacska ürülékéből kiszedett kávébab – ez a kávé Kopi Luwak néven kerül az erre fogékony és fizetőképes vásárlók elé (csillagászati összegekért). Létezik elefánttrágyából előkerülő kávébab is, de most még ezt is überelni látszik a legújabb ínyencség, amelyet denevérköpetből bányásznak ki.

Azon túl, hogy gusztustalan az elkészítés módja, még embertelen is: az indonéziai Kopi Luwakhoz például szűk ketrecekbe zárják az állatokat, mert a nagy területen kóborló cibetmacska ürülékét költséges és időigényes összeszedegetni.

A legújabb különlegesség, a madagaszkári denevérek által kiköpött kávészemek kiindulópontja az arabica fajtán belül is prémium minőségűnek számító, speciális zamatú Bourbon Pointu típus. A Bourbon Pointu már eleve nagyon drága, a helyi piacon kilogrammonként 200 euróba kerül. Ha a magvak a denevérek szájüregében is megfordulnak, még drágábbak lesznek. A repülő bőregerek által megrágcsált kávébogyók az állatok emésztőnedveivel és levegővel kölcsönhatásba lépve ugyanis speciális, lágy ízvilággal itatják át a magjukat. Az efféle ízváltozásra először egy Jacques Ramarlah nevű agrárvállalkozó lett figyelmes, és a „denevérkávé” mint termék megjelenése is az ő nevéhez köthető.

Forrás: storeinsider.hu és www.comunicaffe.com

A kiemelt kép illusztráció.