Több szem többet lát.

Egyre többször kérik a kutatók  a segítségünket: a citizen science virágkorát éli. Ez azt jelenti, hogy mi, akik a kertünkben szorgoskodunk, az erdőben járunk vagy a vízparton üldögélünk, sok hasznos információval szolgálhatunk a tudomány részére. Hiszen mi is megfigyelünk, észreveszünk, felfedezünk, ráadásul akár hetente többször is megfordulunk ugyanott.

Most az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kéri részvételünket a biológiai sokféleséget vizsgáló kutatásában.

A felmérés a kertekre fókuszál, ahol számtalan élőlény talál otthonra. A kertművelési szokásaink nyomán mi is formálói vagyunk a közvetlen környezetünk biológiai sokféleségének. A Pók-Háló névre keresztelt kutatás ezt a témát járja körbe önkéntes kutatók segítségével.

A pókok kiváló indikátorai egy élőhely állapotának, a pókfajok nagy száma ugyanis a biológiai sokféleség magas szintjére utal.

Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat fajuk lehet jelen.

Bár sokan nem tudják, számos pókfaj háló segítsége nélkül ejti el zsákmányát. Ilyenek például a fürgekarolópókok (baloldalt – közönséges fürgekarolópók), ugrópókok (középen – rozsdás ugrópók) vagy a karolópókok (jobbra – alakoskodó karolópók).

Kép: www.biokutatas.hu

A közösségi kutatásba bekapcsolódva mi is hozzájárulhatunk a hazai tudásbázis bővítéséhez!

Azok jelentkezését várják, akik szeretnek fotózni, és időnként szívesen körbejárnák a kertet pókok után kutatva.

A kutatáshoz kert, hétvégi telek, nyaraló és közösségi kert is regisztrálható, egy felhasználó több kertet is megadhat. Az adatgyűjtés során 2023. május és november között tetszőleges időközönként kell képeket feltöltenünk a kertben és a kertben található épületeken, vagy épp a házon belül megfigyelt pókokról. Amennyiben a pókot nem sikerül lefotózni, de a hálója jól látható, a hálóról készült képek is hasznos információval szolgálhatnak.

A kép feltöltői legkésőbb a projekt végén információt kapnak arról, hogy pontosan milyen pókfajokkal találkoztak kertjükben. A feltöltött találatok segítségével egy-egy faj elterjedési területéről is részletesebb ismeretekkel gazdagodhatunk.

A projekt célja azonban az, hogy a pókok csoportján keresztül megmutassák, hogy kertészkedési szokásaink és kertünk/otthonunk “természetességi foka” milyen nagy hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre. Egy olyan kert, ahol megőrizzük a természetes vegetáció elemeit, különféle virágos növényeket telepítünk, számos más élőlénynek is életteret biztosít, így hozzájárulva az értékesebb és fenntarthatóbb környezet kialakításához.

További információ: www.biokutatas.hu