Lenyűgöző korallvilág.

Palmyra Atoll egy varázslatos lakatlan korallszigetcsoport 1450 km-re délnyugatra Honolulu-tól. A lenyűgöző hely 30 millió dollárért cserélt gazdát, miután a Fullard-Leos család, egy honolului família birtokolta 80 évig. A Csendes-óceán egyik legérintetlenebb területének megőrzése érdekében a természetvédelmi hatóságok vásárolták tőlük meg 23 évvel ezelőtt.

Palmyra a természeti kincsek valóságos tárháza.

26 kis szigetecskét foglal magába, egyike a legelzártabb, legrégebbi és legegészségesebb korallzátonyoknak. Ötször annyi korallfaj él itt, mint Florida Keys-ben és háromszor annyi, mint Hawaii-on. Otthona a világ legnagyobb gerinctelen állatának, a kókuszráknak és egy piroslábú szula állománynak, amit ezenfelül csak a Galápagos szigeteken találunk meg.

A buja, zöld növényzetben több milliónyi szárnyas él, 29 madárfajt rejtenek a fák és bokrok és itt fészkelnek egyes vándorló tengeri és partmenti fajok.

A vízalatti és a szárazföldi világ egyaránt elbűvölő. A trópusi esőerdőkben őshonos gekkók, rovarok és más ritka fajok élnek. A víz fölé emelkedő erdők, víz alatti részek, sekély lagúnák, homokos és sziklás szigetecskék paradicsomi állapotokat teremtenek. Nincsenek őslakosok, de kutatók és természetőrök csapata tartózkodik a szigeten.

Palmyra egy amerikai hajóról kapta a nevét, amely Cornelius Sowle kapitány irányításával 1802-ben itt feneklett meg egy viharban, így fedezték fel a korallzátonyt.

A korabeli leírás beszámol arról, hogy a szigeten nincsenek lakók, nem találtak édesvizet csak hatalmas kókuszdiókat és rengeteg halat. 1816-ban egy spanyol kalózhajó, az Esperanza az inka templomok kincseivel hajótörést szenvedett itt és a rakománya a tengerbe veszett. 1862-ben két új-zélandi, akiknek hawaii-i feleségük volt, oklevelet szereztek V. Kamehameha királytól az atollról és amikor 1898-ban Hawaii-t az Egyesült Államokhoz csatolták, a földdarab kimaradt. Végül a Fullard-Leos fivérek vásárolták meg, akik tetőfedőként dolgoztak.

A sziget felkereséséhez engedélyre van szükség az amerikai Hal- és Vadvédelmi szolgálattól.

Az utazás egyébként is nagyon drága, az egyetlen kifutópályát a természetvédelmi szolgálat üzemelteti, hajóval pedig 5-7 napig tart az út.

4 indokkal lehet megszerezni az engedélyt: ha valaki dolgozik a természetvédelmi szolgálatnak, tudományos kutatásokat végez, meghívást kap mint szponzor vagy pihenési céllal érkezik vitorláson, motorcsónakon. Belépéskor mindent fagyasztani és fertőtleníteni kell, hogy ne hurcoljunk be invazív fajokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TNC, Hawai’i and Palmyra (@nature_hi_pal) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.guinnessworldrecords.com