Különleges víz alatti világ.

A Brit Természettudományi Múzeum minden évben megrendezi a vadvilág életét megörökítő képek versenyét, számos kategóriával, a növényektől kezdve az emlősökön át a víz alatti világig.  A tengerek, tavak, óceánok mélyén készült fotókból most egy külön kiadvány született „Felejthetetlen víz alatti fényképek” címmel. A 160 oldalas könyv az elmúlt 50 év elképesztő képeit tartalmazza, a fotósok kiegészítő magyarázatával együtt.

Ezekből szemezgettünk.

’Sarkvidéki show’, Audun Rikardsen

Egy hím bálna fickándozik az észak-norvég Barents-tengeren. A különleges, kétszintes kép gyenge fényviszonyok mellett, fagyos körülmények között készült. A hím látványos show-ját egyszerre mutatja a nőstényeknek, és a rivális hímeknek: énekel, fickándozik, alámerül.

Fotó: Rikardsen/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’A mélység nyílása’, Christian Vizl

Mintha egy varázslatos akváriumba néznénk, úgy fest a víz Mexikóban. A természetes nyári algavirágzás zöldre festi a víz felszínét, és bár az öregedő liliomlevelek alsó részét csak gyenge fény világítja meg, a valóságban is rózsaszínek. A növények szára jó pár méter magasra nyúlik, de többségük sosem éri el a felszínt, viszont az év nagy részében a víz olyan kristálytiszta, hogy a bejövő fény elegendő a fotoszintézishez is.

Fotó: Christian Vizl/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’A tavasz gyöngyei’, Solvin Zankl

Március van, a migráció csúcsidőszaka a barna varangyok számára, amikor is a többségük visszatér a tavacskába, ahol megszülettek. A vándorlás ősszel kezdődik, a hibernációs időszak előtt. Amikor az idő melegszik, a víz már jégmentes, megkezdődik a peterakás.

Fotó: Solvin Zankl/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’A bennfenntesek’, Qing Lin

Indonéziában kukucskálnak ki ezek a bohóchalak a tengeri rózsák csápjai közül. Az együttélés mindkét félnek előnyökkel jár: a hal törmeléket talál a csápok között, de akár azokból is táplálkozik. Cserébe megeszi a parazitákat, elvezeti a káros halakat, és levegőzteti a vizet.

Fotó: Qing Lin/Unforgettable Underwater Photograph/NHM

’Megdöbbentő figyelmeztetés’, Darryl Torckler

A világ leglátványosabb tengeri süne 1965-ig felfedezetlen maradt. Valószínűleg azért, mert kizárólag a mélyebb rétegekben él, észak-Új Zéland és dél-Ausztrália korallzátonyaiban. Napközben elrejtőzik mélyebb vízben, ahol a vörös hullámhosszú sugarak már kiszűrődnek, így az állat feketének vagy sötétbarnának tűnik. Tűszerű tüskékkel védekezik.

Fotó: Darryl Torckler/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’Nagy halak harca’, Jordi Chias Pujol

Két hatalmas, barna fűrészessügér csap össze. Az erőszakos harc egy elsőrangú ívási területért folyik, amelynek tulajdonosa vonzhatja a nőstényeket. A sziklás menedék mellett erős áramlat fut felfelé is, ideális a megtermékenyített tojások elszállításához.

Fotó: Jordi Chias Pujol/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’Lazulás’, Michel Loup

Mozdulatlanul, mintha csak felfüggesztették volna őket, úgy festenek a fiatal hím csukák a franciaországi Jurta hegységben található tó vízfelszínének közelében. Noha a víz kristálytiszta, a halak mintázata és színe segít elrejtőzni a tó fenekén.

Fotó: Michel Loup/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’A párosodás szépsége’, Alexander Mustard

Az extázis pillanata, néhány másodperccel az ívás előtt. A korallzátony hal talán a legszebbike a hamlet halaknak, alkonyatkor ívik, ez egy veszélyes időszak, a legtöbb ragadozó is ekkor aktív.

Fotó: Alexander Mustard/Unforgettable Underwater Photography/NHM

’Hatalmas kék falás’, Doc White

Kék bálna, óriási torok, a szájából kilógó krillek, amelyek megtalálásához rengeteg vizet szűr át.

Fotó: Doc White/Unforgettable Underwater Photography/NHM

Forrás: www.mnn.com